Συστατικά:
5 κιλά ντομάτες προτιμήστε τα μακρόστενα ντοματάκια
1κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 φλυτζ. τσαγιού βασιλικό ψιλοκομμένο
4 δαφνόφυλλα
Πάντα τέτοια εποχή που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους συνήθιζε η μητέρα μου να φτιάχνει όλα τα προϊόντα ντομάτας που θα χρησιμοποιούσαμε τον χειμώναΑΝ και φυσικά ποτέ δεν έφταναν και αναγκαστικά χρησιμοποιούσαμε και κονσέρβες.
Αλλά τα φαγητά που μαγειρεύαμε με τα σπιτικά ντοματό-παρασκευάσματα ήταν πραγματικά καταπληκτικά.
Ειδικά το κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες και η στραπατσάδα με φέτα ήταν απλά εξαιρετικά με όλη την γεύση της καλοκαιρινής ντομάτας να πλημμυρίζει το στόμα σου.
Σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο για κατακόκκινο πελτέ ώστε με την προσθήκη μιας κουταλιάς στα φαγητά σας να έχετε ένα πραγματικά κοκκινιστό φαγητό.
Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή αλλά τα αποτελέσματα εξαιρετικά.
Κατ αρχήν είναι η επιλογή της ντομάτας.
Εδώ τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα πάρετεΑΝ αγοράσετε ντομάτες μακρόστενες, πομοντορίνια, τα οποία πρέπει να είναι σφιχτά και ζουμερά.
Αφού τα πλύνετε πολύ καλά πρέπει να τα ξεφλουδίσετε και να τα ξεσποριάσετε.
Αυτό γίνεται εύκολα ως εξής.
Χαράζουμε ένα σταυρό στο πίσω μέρος της ντομάτας και την ρίχνουμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό.
Αμέσως μετά την μεταφέρουμε σε παγωμένο και έτσι το καθάρισμα γίνεται παιχνιδάκι.
Αφού την ξεφλουδίσουμε αφαιρούμε τα σπόρια και την πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε από το μούλτι όλο τον χυμό σε ένα τουλπάνι και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά ώστε να πάρουμε ένα πολτό ντομάτας χωρίς πολλά νερά και έτσι η διαδικασία του βρασίματος να γίνει γρήγορα.
Τώρα θα πρέπει να βράσουμε τον πολτό ώστε να φύγουν όλα τα υπόλοιπα νερά.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε τον πολτό το λάδι και τα μυρωδικά μας και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει το μείγμα μας.
Όταν θα έχουν εξατμιστεί τα υγρά τότε περνώντας την ξύλινη κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας το αυλάκι που θα σχηματίζεται δεν θα κλείνει αμέσως τότε ο πελτές μας είναι έτοιμος.
Απλώνουμε τον πελτέ σε ένα μεγάλο ταψί και τον βάζουμε για μερικές ώρες στον καυτό ήλιο του μεσημεριού ώστε να φύγουν και ότι υγρά είχαν απομείνει.
Βάζουμε τον πελτέ μας σε αποστειρωμένα βάζα ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο ώστε να καλύψουμε την επιφάνεια του πελτέ και αποθηκεύουμε στο ντουλάπι ή σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Πως αποστειρώνουμε τα βάζα
Αποστειρώστε τα βάζα σας για να βάλετε μέσα μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσί και ότι άλλο χρειάζεται να συντηρηθεί για πολύ καιρό.
Για να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις μαρμελάδες μας, τα γλυκά του κουταλιού, ακόμα και τις σάλτες μας αλλά και τα τουρσιά μας καλό θα ήταν να αποστειρώσουμε τα γυάλινα βαζάκια που θα τα βάλουμε μέσα.
Η αποστείρωση είναι μία πολύ εύκολη εργασία την οποία εγώ κάνω, κάθε φορά που θα φτιάξω κάποια μαρμελάδα, ή κάποιο γλυκό.
Προσπαθώ πάντα να συνδυάσω τους χρόνους ώστε όταν θα τελειώνει η μαρμελάδα μου να τελειώνει και η αποστείρωση στα βαζάκια μου ώστε να βάζω την ζεστή μαρμελάδα στο καυτό βαζάκι που μόλις έβγαλα από τον φούρνο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποστειρώσεις γυάλινα βαζάκια, αλλά εγώ προτιμώ την μέθοδο του φούρνου.
Φουρνιστά λοιπόν αποστειρωμένα βαζάκια …
Πλένω πολύ καλά με χλιαρό νερό όλα τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσω μαζί με τα καπάκια τους.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150 0C
Σε ένα ταψί ή στην σχάρα απλώνω μία πετσέτα βαμβακερή και τοποθετώ επάνω τα βάζα και τα καπάκια.
Τα βάζω στον φούρνο για 20 – 30 λεπτά στους 150 βαθμούς και μετά κλείνω τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μου ή το γλυκό παίρνω τα καυτά βαζάκια με μία πετσέτα και βάζω την καυτή μαρμελάδα.
Κλείνω με το καπάκι καλά και γυρνάω το βάζο ανάποδα.
Αφήνω να κρυώσουν τα βάζα μου εντελώς και τα γυρνάω κανονικά.
Είναι έτοιμα.
Αφήστε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος και θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 6 μήνες.
Καλή επιτυχία.