Τα νέα στοιχεία που ζητά ο Αλέξης Κούγιας για την τραγωδία στην Αίγινα

Ζητά τα ημερολόγια συμβάντων του επιχειρησιακού κέντρου του Λιμενικού Σώματος, τις δορυφορικές καταγραφές των πορειών του σκάφους, αλλά και τις στιχομυθίες από τους ασυρμάτους

Νέα στοιχεία στο θρίλερ της ναυτικής τργωδίας  της Αίγινα θα αναδειχθούν από την αίτηση που κατέθεσε χθες ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας, με την οποία ζητά τα ημερολόγια συμβάντων του επιχειρησιακού κέντρου του Λιμενικού Σώματος, τις δορυφορικές καταγραφές των πορειών του σκάφους, αλλά και τις στιχομυθίες από τους ασυρμάτους που έχουν καταγραφεί μεταξύ των επιτελών του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, με τη νέα αίτησή του ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο ζητά και στοιχεία για το ναυπηγείο στο οποίο βρίσκεται αυτή το διάστημα η μοιραία θαλαμηγός.

Συγκεκριμένα με την αίτησή του ο κ. Αλέξης Κούγιας ζητά:

«Προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του εγκλήματος και οι ενέργειες των λιμενικών οργάνων κάθε βαθμίδας που χειρίστηκαν την κατάσταση μετά την επέλευση του εγκλήματος, ζητούμε με την παρούσα να γίνουν οι εξής ανακριτικές πράξεις:

Να ανακτηθούν και να καταγραφούν αναλυτικά από τις κατασκευάστριες εταιρείες όλα τα δεδομένα της συσκευής GPS, του radar (εφόσον υπάρχει) και, για κάθε προωστήρια μηχανή, του εγκέφαλου του ταχύπλοου σκάφους “Ντουέντε” για την 16.8.2016.

Να ζητηθεί η δορυφορική αποτύπωση των αρχικών θέσεων, της πορείας και των τελικών θέσεων (όταν επήλθε το έγκλημα) του σκάφους τύπου λάντζα “Αντωνία” και του σκάφους τύπου ταχύπλοου “Ντουέντε” (σ.σ. παραμένει ερώτημα αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία).

3. Να ζητηθούν:
– Τα ημερολόγια συμβάντων που τηρούνται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για τις ημέρες 15, 16 και 17 Αυγούστου 2016.

– Τα εγχειρίδια ενεργειών που τηρούνται στις ανωτέρω υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων ενεργειών των κλάδων και διευθύνσεων του υπουργείου συμπληρωματικά.

– Το ημερολόγιο συμβάντων που τηρεί η λιμενική αρχή Αίγινας για τις ημέρες 15, 16 και 17 Αυγούστου 2016.

-Το ειδικό βιβλίο τηλεφωνημάτων και ασυρμάτου του Λιμεναρχείου Αίγινας που τηρεί ο τηλεφωνητής – χειριστής τηλεπικοινωνιακών μέσων για τις ημέρες 15, 16 και 17 Αυγούστου 2016.

– Οι συνομιλίες των καταγραφικών που τηρούνται στο ΚΕΠΙΧ και στο ΕΚΣΕΔ για τις ώρες από 12:30 μέχρι το τέλος της ημέρας της 16.8.2016.

– Όλη η αλληλογραφία, είτε σε μορφή σήματος είτε σε μορφή εγγράφου είτε σε μορφή email, που διενεργήθηκε μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και ειδικότερα μεταξύ του ΕΚΣΕΔ / ΚΕΠΙΧ με τη λιμενική αρχή Αίγινας
και αντιστρόφως, ως και οποιαδήποτε αλληλογραφία με άλλες υπηρεσίες και αρχές που αφορούν το συγκεκριμένο συμβάν.

– Πρακτικό της ομάδας διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης (ΟΔΠΕΑ) από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

– Μνημόνιο ενεργειών της λιμενικής αρχής Αίγινας για περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

– Τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως και ετοιμότητας μονάδας με εκπαιδευμένα στελέχη για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και παροχή βοηθείας με πλωτά και χερσαία μέσα που τηρείται στο λιμεναρχείο Αίγινας.

– Τεχνικό δελτίο περιστατικού ναυτικού ατυχήματος που συντάσσει η λιμενική αρχή Αίγινας.

– Επίσης να ζητηθούν τα εξής από τον επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος – Αρχηγό:

α. ενέργειες της υπηρεσίας εναερίων μέσων του Λιμενικού Σώματος και της μονάδας υποβρυχίων αποστολών,

β. σε ποιον ή σε ποιους βαθμοφόρους (ονοματεπώνυμα και βαθμό) ανέθεσαν, ως όφειλαν, καθήκοντα επικεφαλής / συντονιστή στον χώρο του συμβάντος για τον συντονισμό / διαχείριση του περιστατικού ως και την καταγραφή αναλυτικά όλων των στοιχείων που έκαναν.

– Τα ημερολόγια γέφυρας και μηχανών των πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος που αναφέρονται στο διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιώς του Λιμεναρχείου Αίγινας, ήτοι των ΠΛΣ 334, ΠΛΣ 601, 607 και ΠΑΘ 050 (για τις ημέρες 15, 16 και 17 Αυγούστου 2016).

– Τα ημερολόγια των οχημάτων του λιμεναρχείου Αίγινας που φέρεται ότι μετέβησαν στην περιοχή Πέρδικα.

– Το ημερολόγιο γέφυρας και μηχανής του ρυμουλκού “ΡΚ Μαλτέζος ΙΙ ΝΑ 196” (για τις 15, 16 και 17 Αυγούστου 2016).

– Η άδεια του ναυπηγείου “ΚΑΝΟΝΙ”, όπου φυλάσσεται το σκάφος «Ντουέντε», για το οποίο έχουμε την πληροφόρηση ότι ανήκει στον Αντώνιο Μαλτέζο, και η έκθεση φύλαξης του «Ντουέντε».

– Όλα τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους ναυτιλιακά έγγραφα και τα πιστοποιητικά του σκάφους “Ντουέντε ΙΙ”, του βοηθητικού σκάφους – φουσκωτού του «Ντουέντε ΙΙ», το οποίο μετέφερε τον κατηγορούμενο στο λιμάνι του Φάρου, του ρυμουλκού σκάφους «Μαλτέζος ΙΙ», του φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους του Αντωνίου Μαλτέζου «Συμεών».
Όλα τα σχετικά των προωστήριων μηχανών του ταχύπλοου σκάφους «Ντουέντε» που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές τους (π.χ. εγχειρίδια κατασκευάστριας εταιρείας, τιμολόγια αγοράς κ.λπ.) από τον φάκελο που τηρεί η λιμενική αρχή Αίγινας, όπου είναι λεμβολογημένο».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την πόρτα του γραφείου της 5ης ανακρίτριας Πειραιά περνούν και πάλι άτομα που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, δίνοντας νέες καταθέσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν «κενά» στις αρχικές τους αναφορές.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.