Στον αέρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε αδιέξοδο κατέληξε χθες η συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με αντικείμενο την εξεύρεση των περίπου 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι δανειστές επέμειναν στην περικοπή και αναδιάρθρωση των ήδη καταβαλλόμενων πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, ώστε να υπάρξει μόνιμη πηγή χρηματοδότησης του ΚΕΑ από το 2017 και μετά.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπεραμύνθηκε παρουσιάζοντας την έκθεση της Παγκόσμια Τράπεζας, όπου διαπιστώνεται ότι δεν είναι δυνατό να κοπούν πόροι από την καταβολή οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων.

Στον αντίποδα προτείνεται οι κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδομάτων μη ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το έσοδο από την εξάλειψη τους δεν θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης που έχει ήδη απορριφθεί από την τρόικα είναι και η περικοπή κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών υπέρ της χρηματοδότησης του ΚΕΑ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει κωδικό – κωδικό τις δαπάνες που θα περικόψει για να διασφαλίσει τους πόρους για το ΚΕΑ.

Μάλιστα, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους.

 

www.real.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.