H Κοίμηση της Θεοτόκου στην Αγία Μονή Βιάννου

Νότια του οικισμού Άνω Βίάννος κοντά στην έξοδο του φαραγγιού του Αφρατίου, συναντάμε την Αγία Μονή, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

mko_m-ag-moni-bianos-081

Μέσα στα δέντρα και τους θάμνους, στα λιτά κελιά και στις μοναχικές πεζούλες ψάχνεις για μοναχούς που δεν υπάρχουν πια. Η Μονή αν και είναι ανενεργή εδώ και πολλά χρόνια, γεμίζει από κόσμο και ψαλμωδίες κάθε Δεκαπενταύγουστο. Το έτος κτίσεως της Μονής άγνωστο, μερικά αποσπασμένα όμως κομμάτια από τον τοιχογραφικό διάκοσμο πιθανολογούν την ίδρυσή της περίπου το 15ο αιώνα. Εξαιρετικές είναι οι εικόνες που στολίζουν το ιερό τέμπλο.

mko_m-ag-moni-bianos-041-681x1024Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τρεις Κύπριες μοναχές, οι οποίες αρχικά έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Κερατόκαμπο.

xmk_m-ag-moni-bianos-01

Σήμερα από την Αγία Μονή διασώζεται μόνο το μονόχωρο, με την προσθήκη μεταγενέστερου εγκάρσιου κλίτους καθολικό. Εντύπωση προκαλεί το μοναδικό εξωτερικό θύρωμα με τις δύο ανάγλυφες διακοσμητικές ζώνες.

mko_m-ag-moni-bianos-031

,

xmk_m-ag-moni-bianos-02

,

p_m-ag-moni-bianos-011-825x1024

,

xmk_m-ag-moni-bianos-03

 

orthodoxcrete

,

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.