Φάρος Δρέπανου στα Χανιά

Στο Δρέπανο Χανίων ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1864, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1915.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αφερέθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και παρέμεινε σβηστός μέχρι το 1945, οπότε, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με νέα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου.

Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Η δομή του φάρου είναι λιθόκτιστος εξάγωνος πύργος με κατοικία για τους φαροφύλακες στο ισόγειο.

Υπάρχει  ασφαλτωμένος δρόμος που επιτρέπει στο Ι.Χ να φτάσει σε απόσταση 50 μ. από τον φάρο,όπου υπάρχει υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια υπάρχει  μονοπάτι και σκαλοπάτια μήκους 50 μέτρων που οδηγούν στον φάρο. Το κοντινότερο χωριό, το Κόκκινο Χωριό, απέχει 3 χλμ.

BACKGROUND

Ο φάρος είναι περιφραγμένος με πέτρινο τοιχίο και συρματόπλεγμα ύψους από 2 έως 3,60 μ. περίπου.Η περιοχή περιμετρικά είναι δύσβατη, απότομη και βραχώδης  ακατάλληλη για παιδιά.Η πλησιέστερη παραλία κατάλληλη για μπάνιο απέχει περίπου 7 χλμΗ παροχή  ρεύματος  γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ της νήσου. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02(Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02) Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός ακινήτου μνημείου είναι δυνατόν να αφορά και κινητά που συνδέονται με ορισμένη χρήση του ακινήτου, τις χρήσεις που είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα του ως μνημείου, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού).
ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ: 35°28’23.71″N  24°14’25.63″E

drepano_crete2





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.