Οι…. εναλλακτικές παραλίες της Κρήτης

Μια μαντινάδα λέει «Ήθελα να ‘μουνα πουλί να βγω στον Ψηλορείτη για ν’ αγναντεύω από ψηλά τις ομορφιές σου, Κρήτη»… Μπορεί να μην έχουμε την τύχη των πουλιών να πετούν όπου θέλουν, μιας και είναι καλοκαίρι όμως μπορούμε να επισκεφτούμε τις σπάνιες σε όλο τον κόσμο παραλίες του νησιού μας. Τα έξοδα είναι λίγα, αρκεί να έχουμε όρεξη για βουτιές και “ψήσιμο” απ’ την αλμύρα και τον ήλιο!
  • Το Αγιοφάραγγο
Ξυπνάς, βγαίνεις απ’ τη σκηνή, βουτιά στα υπέροχα νερά και καφές στην παραλία! Πόσο πιο όμορφα να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Γαληνεύει η ψυχή σου, που λένε… Βρίσκεται νότια στο νομό Ηρακλείου, περίπου μιάμιση ώρα, πολύ κοντά στα Μάταλα. Το Αγιοφάραγγο είναι ένα φαράγγι γεμάτο σπηλιές στους βράχους, δέντρα και θάμνους.
 Το διασχίζεις με τα πόδια 15 με 20 λεπτά, αφού – “ευτυχώς” – δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, και φτάνεις στη βοτσαλωτή παραλία του που βλέπει στο Λυβικό Πέλαγος! Διαφορετικά φτάνεις εκεί με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες. Όσα πράγματα κι αν έχεις κουβαλήσει στο φαράγγι, όταν βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, ξεχνάς τα πάντα. Τη θάλασσα περικυκλώνουν ψηλοί βράχοι με πυκνή βλάστηση που είναι συνέχεια του φαραγγιού. Κάτοικοι των βουνών οι καμαρωτές κατσίκες που πηγαίνουν ακούραστες πάνω, κάτω.
Λέγεται ότι εκεί έγιναν κάποιες απ’ τις πρώτες τελετές της χριστιανικής λατρείας, στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται περίπου στη μέση του φαραγγιού. Μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού κατοικούσαν παλιά ασκητές, που έφυγαν κάποια στιγμή γιατί τους ενοχλούσαν οι πειρατές. Λέγεται ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποιοι, αλλά κανείς δεν τους βλέπει. Είναι μοναδικό το τοπίο, απλά γιατί εκεί δε φτάνει αυτοκίνητο!
Αν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να κατασκηνώσετε στη μια ή την άλλη πλευρά της παραλίας, αφού και στις δύο οι ψηλοί βράχοι σχηματίζουν σκιά μέχρι αργά το πρωί. Εφόσον η παραλία είναι ανοργάνωτη, αν σκοπεύετε να μείνετε, θα πρέπει να φέρετε προμήθειες μαζί σας.
  • Τρεις Εκκλησιές
Άγρια ομορφιά του Λυβικού Πελάγους, θυμάρια, ιστορίες για ιππότες και αρχαίους πολιτισμούς και το “καφενείο του Βαγγέλη”… Το μέρος ονομάζεται έτσι γιατί μέσα στο χωριό υπάρχουν τρία μικρά εκκλησάκια. Βρίσκεται 64 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Τελευταίο και απαραίτητο κομμάτι είναι να διασχίσετε τον κατηφορικό χωμάτινο δρόμο με τις στροφές. Ψηλοί και απόκρημνοι βράχοι γεμάτοι θυμάρια (που μπορείτε να μαζέψετε, αν είναι καθαρό).
Όταν τελειώσει ο χωματόδρομος, φτάνετε στον οικισμό. Έχει μια κεντρική παραλία και πολλές «πέρα παραλίες», όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι. Τα νερά βαθιά και κρυστάλλινα σε όλες. Έχουν βότσαλα και άμμο. Κοντά είναι ο Βουιδομάτης και φτάνετε εκεί από ένα στενό χωματόδρομο που ξεκινάει απ’ το χωριό. Επίσης, η Άσπρη και η Μαύρη Παραλία και το “Πλύσιμο” λίγο πιο πέρα απ’ την κεντρική είναι απομονωμένες και υπέροχες. Πηγαίνετε εκεί με βάρκα.
Έχει μερικούς μόνιμους κατοίκους. Αν συναντήσετε κάποιον, ρωτήστε τον για τις ιστορίες με τους ιππότες που διέσχιζαν την κεντρική παραλία με τα άλογά τους. Μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση στο φαράγγι, απ’ όπου τρέχει το χειμώνα ο καταρράκτης Άμπας και χύνεται στη θάλασσα. Τέλος, τα βουνά είναι γεμάτα θυμάρια που μπορείτε να μαζέψετε για τα κρυολογήματα του χειμώνα!
Υπάρχουν μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και δύο καφενεία, αλλά μπορείτε να κάνετε και κάμπινγκ. Το καφενείο του Βαγγέλη υπάρχει εκεί πάνω από 20 χρόνια!
  • Βάι
Το Βάι, γνωστή και μοναδική στο είδος της παραλία σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας, στο ακρωτήριο Σίδερο.
 Το φοινικόδασος, η λεπτή άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά την κάνουν να μοιάζει με τροπική ακτή. Έχει κερδίσει μάλιστα τη Γαλάζια Σημαία της Ε.Ε. Είναι οργανωμένη και απαγορεύεται το κάμπινγκ.
  • Ίτανος ή Ερμούπολη
Κοντά στο Βάι, 96 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η αρχαία πόλη Ίτανος. Ένα μέρος της οποίας μπορούν να δουν στο βυθό, όσοι βουτήξουν στην τρίτη παραλία της πόλης, μπροστά απ’ τα ερείπια! Τώρα πια την κατοικούν ψάρια! Υπάρχουν άλλες δύο πανέμορφες παραλίες, μια στο βόρειο και μια στο νότιο μέρος της πόλης.
  • Πρέβελη
Στο τέλος του Κρουταλιώτικου Φαραγγιού, νότια του Ρεθύμνου, βρίσκεται η παραλία Πρέβελη, που είναι γεμάτη φοίνικες. Φτάνετε εκεί ακολουθώντας το δρόμο μετά τη Μονή Πρεβέλης.
Είναι αμμώδης και τα νερά πεντακάθαρα. Μπορείτε να κάνετε βόλτα και στη λίμνη Πρέβελη και να δείτε το φοινικόδασος.
  • Κουδουμάς
Δίπλα στη Μονή Κουδουμά, 80 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, που ένα μέρος της είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά, βρίσκεται μια παραλία με ήρεμα καθαρά νερά. Δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες και μπορείτε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.
  • Άγιος Ιωάννης Γαύδου
Η παραλία αυτή αποθεώνει την ομορφιά του νοτιότερου σημείου της Ευρώπης. Ένα αφρικανικό τοπίο που συνθέτουν πεύκα, κέδροι και ολόχρυση άμμος. Έχει ψηφιστεί απ’ το discovery channel ως η δεύτερη καλύτερη παραλία του κόσμου, μετά τη Χαβάη.
  • Φραγκοκάστελο
Γνωστό για τους Δροσουλίτες (τα φαντάσματα δηλαδή) που λέγεται ότι εμφανίζονται στον ουρανό κάθε Μάιο, αλλά και για το κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί πάνω στην παραλία.
 Το υπέροχο αυτό μέρος βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά απ’ τη χώρα των Σφακίων. Υπάρχουν δύο παραλίες που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Η μια, μπροστά απ’ το Κάστρο αμμώδης και ρηχή. Η δεύτερη, δυτικά του Φραγκοκάστελου, έχει βότσαλα και είναι πιο βαθιά.
  • Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου
Ή αλλιώς Ατσαλόγκρεμνος, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι. Από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, 55 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, και είναι προσβάσιμη όλο το χρόνο, αφού εδώ η θερμοκρασία του νερού δεν πέφτει ποτέ κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι σπηλιές που σχηματίζονται στη μέση της προσφέρουν καταπληκτική σκιά. Την επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο απ’ τους κορυφαίους στον κόσμο εκπαιδευτές γιόγκα και τάι τσι.
  • Κερατόκαμπος
Μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία, 71 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σας περιμένει να την εξερευνήσετε.
 Σε κάποια σημεία της γίνεται αμμώδης, ενώ στο ανατολικό μέρος υπάρχουν ψιλοί αμμόλοφοι για απομόνωση. Είναι ανοργάνωτη όσον αφορά ξαπλώστρες, υπάρχουν ωστόσο μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, και το λιμανάκι με μερικά μαγαζάκια.
  •  Ίστρο ή Βούλισμα
Καταπράσινες πλαγιές, καταγάλανα νερά και άσπρη άμμος σάς περιμένουν, αν ταξιδέψετε 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου. Στην παραλία υπάρχουν ξαπλώστρες, μια καντίνα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.
  •  Σούγια
Το χωριό βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια των Χανίων. Η παραλία του είναι γεμάτη αλμυρίκια, στη σκιά των οποίων μπορείτε να κατασκηνώσετε. Τα νερά είναι βαθιά και καθαρά και επιτρέπεται ο γυμνισμός. Το χωριό είναι χτισμένο στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.
  • Γυανισκάρι
Το Γυανισκάρι βρίσκεται ανατολικά της Παλαιόχωρας Χανίων. Έχει δύο παραλίες στις οποίες φτάνετε αν ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο και μετά ένα χωματόδρομο σχετικά ομαλό. Η μια παραλία βοτσαλωτή και οργανωμένη με καντίνα και ομπρέλες, και η άλλη, οι “Άνυδροι”, για όσους αποζητούν ηρεμία. Είναι αμμώδης και επιτρέπεται ο γυμνισμός.
  • Κολοκύθα
Μια απ’ τις ομορφότερες παραλίες του νησιού μας θα αντικρίσετε αν φτάσετε 16 χιλιόμετρα έξω απ’ τον Άγιο Νικόλαο, στην Ελούντα. Φτάνετε στην αμμουδερή παραλία με τα αλμυρίκια και τα γαλαζοπράσινα νερά, αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο με τις αλικές και τους χωματόδρομους που ακολουθούν.
  • Αγία Φωτιά
Ένας κόλπος που δεν τον πιάνουν άνεμοι 47 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου. Σ’ αυτή την παραλία θα βρείτε πεύκα και ελιές! Τα νερά διάφανα και η παραλία αμμώδης. Υπάρχουν ταβερνάκια και δωμάτια για να νοικιάσετε, αν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε. Δίπλα είναι η Αχλιά και ο Μακρύς Γυαλός.
  • Αγία Ρουμέλη
Η παραλία βρίσκεται στο ομώνυμο χωριουδάκι στα Χανιά, που είναι χτισμένο στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Φτάνετε εκεί είτε με πεζοπορία απ’ το φαράγγι είτε με καραβάκι απ’ το Λουτρό ή τα Σφακιά. Εκεί δε φτάνει αυτοκίνητο και είναι πραγματικά μια όαση. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Τράφουλας
Βρίσκεται 69 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, δίπλα στο Λέντα. Λόγω των μεγάλων απόκρημνων βράχων που την περιβάλλουν έχει χαρακτηριστεί ως παραλία γυμνιστών. Φτάνετε σ’ αυτή την “όαση” αφού πεζοπορήσετε 20 λεπτά στο φαράγγι του Τράφουλα. Με άμμο και βότσαλα, δεν την έχει αγγίξει η τουριστική ανάπτυξη.
  • Άγιος Νικήτας
Ο Άγιος Νικήτας βρίσκεται δίπλα στον Τσούτσουρο, 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Η παραλία έχει βότσαλα και βορειοδυτικά της υπάρχει ένα μοναδικό φοινικόδασος που μπορείτε να επισκεφτείτε. Ευτυχώς ο μικρός αυτός παράδεισος έχει διατηρήσει τη φυσική ομορφιά του, αφού δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.