Όλη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τον Δρ. Δ. Κρεμαστινό

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή καρδιολόγου Δρ. Δημήτρη Κρεμαστινού για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επισημάνσεις – διαπιστώσεις για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την αήθη επίθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο μεγάλης εφημερίδας αναφέρθηκε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο καπνίζουν σήμερα ηλεκτρονικά, ότι οι ειδικοί είναι διχασμένοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που αντί να συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος θα αυξήσει τους καπνιστές και ότι, τελικά, φαίνεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τελείως αθώο.

Η στήλη αυτή δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει σχολιάσει όλα τα επιχειρήματα των απόψεων υπέρ και κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μάλιστα, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «(…) το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή ή στην ελάττωση του καπνίσματος. Οψόμεθα, το θέμα παραμένει ανοικτό».

Ομως, παρά τα αναγραφόμενα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα αυξήσει αντί να ελαττώσει τους καπνιστές, η τελευταία μελέτη βρετανών και νεοζηλανδών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε από το διεθνές ανεξάρτητο δίκτυο Cochrane και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή ή στην ελάττωση του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, σε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες, το 36% των καπνιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη ελάττωσε στο μισό τον αριθμό των πραγματικών τσιγάρων που κάπνιζε, συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Οσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, το 9% των καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη συγκριτικά με το 4% που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη είναι πιο αποτελεσματικό από το placebo ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Η νέα αυτή μελέτη απαντά στον προβληματισμό κατά πόσον είναι αποτελεσματικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη διακοπή του καπνίσματος.

Εν τούτοις, όλη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται στο γεγονός ότι πλήττει επιπρόσθετα τις βιομηχανίες καπνού οι οποίες αντιδρούν ποικιλοτρόπως. Πολλές μάλιστα αποφάσισαν να παραγάγουν και ηλεκτρονικό τσιγάρο για να αντιμετωπίσουν την οικονομική απειλή από τη μείωση των πωλήσεων.

Τέλος, η στήλη αυτή δεσμεύτηκε να ενημερώνει αντικειμενικά και έγκαιρα για το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως πράττει άλλωστε για κάθε εξέλιξη της καρδιολογίας, διατυπώνοντας πάντα ευθέως τη γνώμη της.

Πηγή: Τα ΝΕΑ, Ένθετο Υγεία





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.