Το μνημείο του Δούκα του Μποφώρ και των Γάλλων πεσόντων στο Ηράκλειο

Το 1648 ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης της Candia από τους Οθωμανούς Τούρκους. Στις 19 Ιουνίου 1669 , έφτασε στην πόλη ισχυρή στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής τον Francois de Vandome , δούκα του Beaufort και συγκενή του Βασιλιά Λουδοβίου του ΙΔ’ και Grand Maitre de la Navigation (Μεγάλος Ναύαρχος της Γαλλίας, του Δούκα του Navaille (Ναβάιγ) και τους στρατηγούς Colbert και Bresse.

1

Στις 25 Ιουνίου, , σε μάχη έξω από τα τείχη, οι Γαλλικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες ,ανάμεσά τους και ο Δούκας Beaufort. Στις 24 Ιουλίου βυθίστηκε αύτανδρη η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το “La Therese”.

Οι Γάλλοι αποχώρησαν τον Αύγουστο , λίγο πριν την παράδοση του φρουρίου στις 6 Σεπτεμβρίου 1669, μετά από 25 χρόνια πολιορκίας.

Το 1913, τιμής ένεκεν, η Γαλλική στρατιωτική αποστολή στην Ελλάδα ανέγειρε αυτό το μνημείο  και ο Δήμος Ηρακλείου έδωσε το όνομα του Δουκός Μποφώρ (Beaufort) στην παρακείμενη του Αρχαιολογικού μουσείου οδό.

To μνημείο βρίσκεται στον κήπο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου

Επιμέλεια: Βασιλική Παπουτσάκη





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.