Πάει και το Σελάκανο….ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης

Στη μανία του πύρινου εφιάλτη έχει παραδοθεί  ένα από τα ομορφότερα δάση της Κρήτης ,εκείνο του Σελάκανου

Το κέντρο βάρους εντοπίζεται βόρεια του οικισμού των Μαλλών. Στο σημείο επιχειρούν 25 οχήματα με 60 άνδρες , 2 ομάδες  πεζοπόρου της πυροσβεστικής ,30 άτομα πεζοπόρου του στρατού, ενώ στο δύσκολο έργο συνδράμουν επίσης 4 οχήματα από τους ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.

H φωτιά υ απείλησε τον οικισμό Μάλλες ,αλλά και αγροικίες, χωρίς ωστόσο να καταστραφούν.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν κατά πολύ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν. βεσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή του Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Η εστία της φωτιάς ξεκίνησε δυο χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού στη θέση Μεγάλη Αχλάδα.

Σταμάτησε στον οικισμό Μάλλες σε απόσταση αναπνοής που βρίσκεται στο Σελάκανο που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα διασωζόμενα οικοσυστήματα του νησιού, καθώς και ένα σημαντικό πευκόδασος για όλη τη Μεσόγειο.

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα, στρατιώτες, εργαζόμενοι των δήμων αλλά και εθελοντές.
Σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι, τη νύχτα έγινε μερική εκκένωση των Μαλών με άτομα κατάκοιτα και ηλικιωμένους να μεταφέρονται στην κτίριο της Τοπικής Κοινότητας.

Η φωτιά πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές

Μέρος της περιοχής καλύπτεται από δάσος κυρίως τραχείας πεύκης. Υπέροχα φαράγγια, ρέματα, απότομες πλαγιές, όπου υπάρχουν αρπακτικά πουλιά.

selakanofotia2





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.