Θυμάστε τις Ζαχαρωτές μαντινάδες στα πανηγύρια ? …Δέκα στο φράγκο!!!

“Κόκκινα τριαντάφυλλα στα μαγούλα τζη ανθούνε,,και πήγα να τα μυριστώ μα τα κλαδιά τσιμπούνε”

Θυμάται με νοσταλγία η Βασιλική Παπουτσάκη

Μικρό κοπέλι , θυμούμε όταν πηγαίναμε στα πανηγύρια να κάθομαι με τις ώρες πάνω από τους πάγκους των πανηγυράδων και με το λιγοστό (το πολύ λιγοστό) χαρτζιλίκι μου να διαλέγω τη μια ένα δακτυλιδάκι, την άλλη ένα βραχιολάκι…Να μη με φτάνουν τα λεφτά και να πηγαίνω στον επόμενο πάγκο μήπως και εκεί τα έδιναν δωρεάν….

Ας είναι όμως, παράπονο δεν έχω γιατί ο Άγιος που γιόρταζε έκανε το θαύμα του και όλο και κάτι στόλιζε τα παιδικά μου χέρια…(πατέρα σ΄ ευχαριστώ)

 

mantinada1

Όμως…οι μαντινάδες είχαν άλλη χάρη!!!

Δεν πολυκαταλάβαινα τότε τα υπονοούμενα…( μερικές φορές σκέφτομαι πόσο αφελής ήμουν)

Οι φιλενάδες μου όμως, πιο ξεπεταγμένες από μένα , γελούσαν και φλέρταραν… Εγώ τις απολάμβανα σα φαγώσιμο. Σαν το γλύκισμα του Πανηγυριού!!

Διαλαλούσαν οι πανηγυράδες και τρέχαμε μικροί μεγάλοι να πάρουμε…,δέκα στο φράγκο…

«Στον ουρανό του έρωντα με τα φτερά σου βγαίνω Ότι καιρός και να φυσά στη γη δεν κατεβαίνω»

 Στα πανηγύρια οι ερωτευμένοι μελετούσαν για την αγαπητικιά ή το ντελικανλή τη μαντινάδα. Το ζαχαρωτό μέσο επικοινωνίας της εποχής. Σαν το τραγούδι που αφιερώνουμε, σαν το μήνυμα στο κινητό. Ένα μήνυμα όλο γλύκα μιας και η πρώτη ύλη της μαντινάδας είναι η ζάχαρη. Κάποιες φορές η μαντινάδα δεν είχε το αναμενόμενο περιεχόμενο και τρέχανε να την αντικαταστήσουν με μια άλλη..

man3

Aς φτάξουμε Μαζί ζαχαρωτές μαντινάδες

Ένα κρασοπότηρο νερό, ένα κουταλάκι δραγάντι που μοιάζει με τη μαστίχα Χίου, ( τωρα το αντικαθιστούν με ένα κουταλάκι ζελατίνη) ένα κιλό ζάχαρη αλεσμένη στο χειρόμυλο να γίνει άχνη, καλό ζύμωμα… Παίρνουν χαρτάκια γραμμένα με μαντινάδες κυρίως ερωτικές, κάνουν κορδόνι το μίγμα, το κόβουν σε μικρά κομάτια και γρήγορα γρήγορα να μη ζαχαρώσει τυλίγουν ένα μέρος του χαρτιού….Αυτή είναι η γλυκιά συνταγή των μηνυμάτων του έρωτα..

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.