Θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας

Η λεβάντα πέρα από το υπέροχο άρωμά της έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες,που ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστές. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, 5 από αυτές που ωφελούν την υγεία μας.

1) Μειώνει την πιτυρίδα.
Τόσο σε μορφή αιθέριου ελαίου όσο και σε μορφή αφεψήματος, η λεβάντα βοηθά στην στη σωστή ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής και στην αντιμετώπιση της τόσο ενοχλητικής πιτυρίδας στα μαλλιά. Βράστε λοιπόν λίγο νερό και ρίξτε μέσα φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας( περίπου μια με δύο κουταλιές της σούπας) για περίπου 5- 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξε το στα μαλλιά σου και άφησε το για περίπου 10 λεπτά! Ακόμη, τα σαμπουάν µε λεβάντα αναδοµούν και θρέφουν τη τρίχα.
2) Αντιμετωπίζει το φούσκωμα στο στομάχι και τη δυσπεψία.
Το τσάι λεβάντας καταπραΰνει από το στομαχόπονο μιας και περιέχει πολυφαινόλες ( ένα είδος αντιοξειδωτικών), που μειώνουν τα ποσοστά «κακών» βακτηριδίων στο στομάχι μας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πολύ πιο ανάλαφρες αλλά και μειώνοντας αισθητά το ενοχλητικό φούσκωμα.
3) Ανακουφίζει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα εντόμων ή άλλα δερματικά προβλήματα όπως το ξηρό έκζεμα, κοψίματα και γδαρσίματα.
Το αιθέριο έλαιό της έχει αντιερεθιστική δράση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την επούλωση εκζεµάτων. Παράλληλα η ισχυρή αντιμικροβιακή της δράση, την κάνει ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, γδαρσιμάτων ενώ ταυτόχρονα βοηθά στον “καθαρισμό” του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών. Για εσάς που έχετε ευαίσθητο δέρμα και υποφέρετε συχνά από κνησμό ή τσιμπήματα από έντομα(κουνούπια) το αιθέριο έλαιο της λεβάντας θα σας βοηθήσει πολύ! Μπορείτε να φτιάξετε ένα μίγμα με λίγο νερό και 5-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου και να αλείψετε την περιοχή!
4) Καταπολεμά το κρυολόγημα και το βήχα.Βάλτε να βράσει σε ένα μικρό κατσαραλάκι 1 λίτρο νερό και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας και 1 κουταλιά ευκάλυπτο. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει έντονα, σταθείτε πάνω από την κατσαρόλα και πάρτε βαθιές εισπνοές! Οι εισπνοές από τον ατμό του μείγματος της λεβάντας και του ευκαλύπτου είναι πραγματικά ευεργετικές!
5) Ανακουφίζει από πονοκεφάλους και χρησιμοποιείται κατά του άγχους και της υπερέντασης.
Η λεβάντα θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλη για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων, των ημικρανιών αλλά και της υπερέντασης. Ετοιμάστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και βυθιστείτε στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας, αφού πρώτα προσθέσετε περίπου 30 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας. Απολαύστε το για όση ώρα μπορείτε και πραγματικά όταν βγείτε θα αισθανθείτε άλλος άνθρωπος! Αν δεν έχετε βέβαια την πολυτέλεια του χρόνου γι αυτό το χαλαρωτικό μπάνιο, κάντε μασάζ με λίγες σταγόνες λεβάντας στους κροτάφους, τον αυχένα και στην περιοχή του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.