Η Τερέζα Μέι νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας – Παραιτείται την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον

Την απόσυρσή της από την κούρσα για την πρωθυπουργία ανακοίνωσε η Αντρεα Λίντσομ. Σε δήλωσή της σημείωσε ότι μετά την απόφαησ για Brexit η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη για μια ισχυρή ηγεσία.

Η Τερέζα Μέι, συνεπώς, έμεινε η μόνη υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών και τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη αναμένεται να παραιτηθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον και, αμέσως μετά, να αναλάβει η κ. Μέι, η οποία την επομένη θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μένει να φανεί πως θα διαχειριστεί την υπόθεση του Brexit και την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η ίδια, σε δηλώσεις της, απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης του δημοψηφίσματος ακόμη κι αν υπάρχει αλλαγής της στάσης της κοινής γνώμης.

Αντρεα Λίντσομ: Θα στηρίξω τη Μέι ως Πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, η Άντρεα Λίντσομ είχε αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής. «Μία μάχη για την ηγεσία διάρκειας εννέα εβδομάδων δεν είναι επιθυμητή», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση που θα κινηθεί με ταχύτητα.

Αναγνώρισε ότι η αντίπαλος της Τερέζα Μέι συγκεντρώνει τη στήριξη του 60% του Συντηρητικού Κόμματος και ότι η ίδια θα την στηρίξει ως πρωθυπουργό της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες στα βρετανικά μίντια έκαναν λόγο για την ανάγκη ανάδειξης νέου υποψηφίου απέναντι στην Τερέζα Μέι, το πιο πιθανό είναι ότι η κα Μέι θα είναι η διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον και δεν αποκλείεται να αναλάβει καθήκοντα ακόμη και άμεσα.

Την απόσυρση της Λίντσομ πυροδότησε και ο θόρυβος που ξέσπασε μετά από τα σχόλια της για τη μητρότητα.

Η Άντρεα Λίντσομ, η υφυπουργός Ενέργειας, που ήταν υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, απολογήθηκε σήμερα στην άτεκνη αντίπαλό της Τερέζα Μέι για σχόλιά της που άφηναν να εννοηθεί ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο στο μέλλον της χώρας επειδή είναι μάνα. Τα σχόλια της Λίντσομ, που δημοσιεύτηκαν σε συνέντευξή της στους Times το Σάββατο, προκάλεσαν κατακραυγή και οξεία κριτική από τους υποστηρικτές της Μέι, της υπουργού Εσωτερικών.

«Είπα ήδη στην Τερέζα πόσο πολύ λυπάμαι αν την πλήγωσα και πόσο αυτό το άρθρο έλεγε εντελώς το αντίθετο από αυτό που είπα και πιστεύω», δηλώνει σήμερα η Λίντσομ στην Daily Telegraph. Η Λίντσομ, μια πιστή χριστιανή, κατηγόρησε τους Times για κιτρινισμό, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξής της στην οποία έλεγε: «Αισθάνομαι ότι το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι έχεις ένα πολύ πραγματικό μερίδιο στο μέλλον της χώρας μας».

Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος χαρακτήρισαν τα σχόλια αυτά «αισχρά» και «προσβλητικά».

Ανάκαμψη του FTSE 250

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε νωρίτερα ο βρετανικός δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη των blue chips, μετά την αποχώρηση της Αντρέα Λίντσομ από την κούρσα για την πρωθυπουργία της χώρας.

Η απρόσμενη κίνηση της Λίντσομ αφήνει πλέον ως μοναδική υποψήφια την Τερέζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών τα τελευταία έξι χρόνια. Η Μέι αναμένεται πλέον να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στις 14:49 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς μια τέτοια ανάκαμψη στο δείκτη FTSE 250… Με την νίκη της Μέι, δεν θα υπάρχει πλέον κενό πολιτικής, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τον δείκτη που είναι κυρίως επικεντρωμένος στις εγχώριες εταιρίες, καθώς και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα», ανέφερε αναλυτής της IG.

«Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, κατέγραφε υποαπόδοση. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.

 

kathimerini.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.