Ρέθυμνο – Χανιά: Σειρήνες στο Nότιο Κρητικό!

Φαλάσαρνα, Μπάλος, Ελαφονήσι, Μάρμαρα, Αγιος Παύλος, Φοινικίδια, Φραγκοκάστελο… Ο κατάλογος με τις εξωτικές παραλίες των Χανίων και του Ρεθύμνου δεν έχει τελειωμό και πολλές από αυτές ψηφίζονται (και είναι!) μεταξύ των ομορφότερων της Μεσογείου. Μια μικρή βόλτα στα κρυστάλλινα νερά τους αποδεικνύει της ψήφου το αληθές.
Ν. Χανίων

Φραγκοκάστελο: Κολύμπι με τους Δροσουλίτες
Οσες φορές κι αν αναπαράγεις την εικόνα δεν το χορταίνεις! Κολυμπάς στα αβαθή νερά, στον αντικατοπτρισμό του φρουρίου που έκτισαν οι Ενετοί τον 14ο αιώνα και ξαπλώνεις στην αμμώδη γλώσσα που σχηματίζει δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα ξημερώματα στα τέλη Μαΐου την ίδια παραλία διασχίζουν οι Δροσουλίτες, οι σκιές των 600 πολεμιστών που υπερασπίζονταν το κάστρο και σφαγιάστηκαν τον Μάιο του 1866 από τον στρατό του Μουσταφά πασά.

 
%IMAGEALT%

Φραγκοκάστελο

Σφακιά: Πειρατικά λημέρια
Οι πειρατές δεν είναι πια εδώ και τα λημέρια τους έχουν γίνει καταφύγια σύγχρονων εξερευνητών. Η βραχώδης ακτογραμμή από τη Χώρα Σφακίων έως το Φραγκοκάστελο βρίθει από θαλασσινές σπηλιές που αποτέλεσαν διαχρονικό κρησφύγετο: για τα γυναικόπαιδα, τους επαναστάτες, τους πειρατές, τους συμμάχους, τους ερωτευμένους.  Το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται κάτω από το χωριό Κομητάδες.

 
%IMAGEALT%

Σφακιά

Μάρμαρα: Μια αγάπη για το καλοκαίρι
Το φαράγγι της Αράδαινας, ένα από τα ομορφότερα της Κρήτης, ξεκινά από το ομώνυμο χωριό στα Σφακιά και καταλήγει στο Λιβυκό όπου υπάρχει μία απίθανη παραλία με λευκά βότσαλα, τα Μάρμαρα ή Διαλισκάρι. Γύρω της υπάρχουν σπήλαια που δημιουργούνται μέσα στο μάρμαρο και παίρνουν εντυπωσιακά χρώματα από τα γύρω πετρώματα. Δυτικά εντοπίζονται ερείπια λατομείου μαρμάρου.  Στις πλάκες που δημιουργούνται οι μυημένοι απολαμβάνουν την καλοκαιρινή πανσέληνο.

Mπάλος: Φύση με έμπνευση
Χιλιάδες αφιερώματα, εκατοντάδες εξώφυλλα, δεκάδες αφίσες. Στη βορειοδυτική ακτή του νομού Χανίων, στο ακρωτήρι της Γραμβούσας, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ενα «Χέρι» κι ένας «Λαιμός» έχουν ανταμώσει μ’ ένα «Τηγάνι» και τέσσερα πελάγη κι έχουν στήσει χορό στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, διδάσκοντας τα βήματα σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε καλοκαίρι.

 
%IMAGEALT%

Μπάλος

Ελαφονήσι: Λευκή άμμος, τιρκουάζ νερά
Κέδροι που ξεστρατίζουν από το διπλανό κεδρόδασος, κόκκινα κοράλλια, νερά με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου. Αφήνεις τους άλλους να διεκδικούν μια ξαπλώστρα, βγάζεις παπούτσια, πατάς στη λευκή άμμο και μπαίνεις στα αβαθή νερά: κατά πού να πας; Η ήμερη βόρεια πλευρά βουλιάζει από κόσμο τον Αύγουστο, προς το νότο η ακτή είναι πιο βραχώδης και το νησάκι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή για άγρια ζώα και φυτά. Το Ελαφονήσι είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κρήτης αλλά και ένα εύθραυστο οικοσύστημα με σπάνια είδη ζώων και φυτών.

 
%IMAGEALT%

Ελαφονήσι

Φαλάσαρνα: Βουτιά στο ροζ

Πράσινα, κρυστάλλινα νερά, ξανθή άμμος, μια ροζ λωρίδα από σπασμένα κοχύλια και μπόλικη ενέργεια που προέρχεται από τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φαλάσαρνας συνθέτουν μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου.

 
%IMAGEALT%

Ορθή Άμμος

Ορθή Αμμος: Αγρια ομορφιά
Το μυστικό διέρρευσε. Οι απολαυστικοί αμμόλοφοι και τα καταγάλανα νερά της Ορθής Αμμου, δίπλα στο Φραγκοκάστελο, στα Σφακιά, δεν είναι πια προνόμιο μόνο των ντόπιων αλλά παραμένουν υπέροχα.

Ν. Ρεθύμνου

Φοινικίδια: Η ομορφιά της αντίθεσης
Βραχώδεις ακτές, πλάκες, πράσινα νερά, συστάδες κρητικών φοινίκων τριγύρω: τα Φοινικίδια, δίπλα στην ξακουστή παραλία του Αγίου Παύλου Ρεθύμνου, εντυπωσιάζουν με το διαφορετικό άγριο τοπίο τους που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες ήμερες αμμουδιές της περιοχής. Επειδή δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη οι επισκέπτες, η ησυχία είναι εξασφαλισμένη.

 
%IMAGEALT%

Φοινικίδια

Αγιος Παύλος Σφακίων: Η ιερή παραλία

Το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου στέκεται στη βοτσαλωτή παραλία από τον 11ο αιώνα εντυπωσιάζοντας καταρχήν με την ύπαρξή του κι έπειτα με την σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στα κύματα του Λιβυκού που συχνά το σκεπάζουν. Κτίστηκε από τον Αγιο Ιωάννη τον Ξένο προς τιμήν του Απόστολου Παύλου που φέρεται να ναυάγησε εδώ. Ενα μονοπάτι μίας ώρας από την Αγία Ρουμέλη ή τα καραβάκια θα σας φέρουν στην ήσυχη παραλία που τελευταία είναι δημοφιλής στους σκηνίτες χάρη στην πηγή της εκκλησίας και την παράταιρη ταβέρνα.

Κείμενο: Ολγα Χαραμή
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης, Ηρακλής Μήλας

.thetravelbook





2 thoughts on “Ρέθυμνο – Χανιά: Σειρήνες στο Nότιο Κρητικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.