Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τα τέσσερα σημεία των αλλαγών στα εργασιακά

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικός νόμος (lock out και απεργίες) και κατώτατος μισθός, είναι τα τέσσερα βασικά σημεία τριβής στα εργασιακά, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς.

Αυτή ήταν η βάση συζήτησης ανάμεσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στη ΓΣΕΕ στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Μια συνάντηση που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), που έκανε λόγο για «προσχηματικό διάλογο».

Η Συνομοσπονδία διαφώνησε στο σύνολο των αλλαγών που επιχειρούνται τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν σε κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ, να μεταφερθούν αυτούσιες στην Ελλάδα, λόγω διαφοράς στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μια άποψη που βρήκε απόλυτα σύμφωνα τα 8 μέλη της Επιτροπής, ειδικά τον Ολλανδό πρόεδρό της…

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος επέμεινε στη συμφωνία της Γενεύης, που προέκυψε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Οκτώβριο του 2014 και πρόσθεσε ότι σε μια χώρα με 30% ανεργία είναι «αστείο να μιλάμε για απελευθέρωση των απολύσεων».

Ο γγ της ΓΣΕΕ, κ. Νίκος Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν πέτυχε το παραμικρό, αφού τόσο η ανεργία των νέων δεν μειώθηκε, ενώ 300.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά ούτε και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αντιστράφηκε. Η ΓΣΕΕ παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 83% των νέων συμβάσεων αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας (πχ μερική απασχόλησης, εκ περιτροπής απασχόληση). Επίσης, τονίστηκε ότι η Ελλάδα, ως χώρα «ειδικού καθεστώτος» στα εργασιακά, μένει εκτός από τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού πυλώνα στην ΕΕ, για την απασχόληση, όπως είναι ο στόχος

dikaiologitika.gr

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.