Η Αυλή στο Νομό Ηρακλείου

Η Αυλή (Τοπική Κοινότητα Κασάνου – Δημοτική Ενότητα ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ) ανήκει στον δήμο ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η Αυλή είναι χωριό στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας (πρώην Αρκαλοχωρίου) της επαρχίας Πεδιάδος του νομού Ηρακλείου που έχει συνολικά 259 κατοίκους (2011) . Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Κασάνου (πρώην κοινότητα Κασάνων). Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα και από τοΑρκαλοχώρι μόνο 3. Είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο και στα ανατολικά βρίσκεται ο Αυλιώτικος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την πηγή Μιγκιλίσι, 800 μέτρα από την Αυλή. Από την πηγή αυτή υδρευόταν η αρχαία Είνατος, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα αρχαίου υδραγωγείου που έχει ανακαλυφθεί. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Αυλιώτικος ποταμός έσφυζε από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώσπου ο μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων περιόρισε τη λειτουργία του μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή με την πτώση των βροχών.

Στις 2Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός, που είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Κυρίου.

Ο ιερός ναός της Υπαπαντής στην Αυλή Ηρακλείου.

Ο ιερός ναός της Υπαπαντής στην Αυλή Ηρακλείου.

 Υπάρχει επίσης ο ναός της Αγίας Πελαγίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Υπήρχε 2/Θ Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταργηθεί.

1

Στο χωριό λειτουργεί Αγροτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, η συμβολή των οποίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των εθίμων και της ζωντάνιας ενός χωριού που αντιστέκεται σθεναρά στην ερήμωση της υπαίθρου παρ’ όλη την υπάρχουσα οικονομική κρίση.

2

 Η ονομασία προέρχεται πιθανότατα από την αυλή κάποιου τοπάρχη. Η λέξη συναντάται στην Ιλιάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρχαιότατη. Αν θεωρήσουμε ότι τα ερείπια στην κορυφή του λόφου ταυτίζονται με τη λέξη τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε την ιστορία του χωριού σ’ αυτά.

3To χωριό αναφέρεται σε συμβόλαιο του  1271, στη φράση “in casali Auli”. Στον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Avli (K94), με 109 κατοίκους το 1583. Σε άλλους καταλόγους αναφέρεται με την ονομασία Avgli, που αντιπροσωπεύει την κρητική προφορά της λέξης. O Σταυράκης (Στατιστική 66) σχετίζει το χωριό με την αρχαια πόλη Αυλή που αναφέρει ο Βυζάντιος.

4Στα πρόσφατα χρόνια ανακαλύφθηκε στη θέση Μιγκιλίσι μεγάλος σκαραβαίος με ιερογλυφικά σύμβολα που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν όστρακα και ερείπια από κτήρια που χρονολογούνται από τη Δεύτερη Υστερομινωική Περίοδο (Κρητικά Χρονικά, ΙΑ΄, 339).

6

Η Αυλή έχει υψόμετρο 301 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 35,1184795569 και γεωγραφικό μήκος 25,3066151332. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Αυλή θα βρείτε εδώ.

12

φωτο: Βασιλική Παπουτσάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *