Τροφές που μεγαλώνουν… ψηλά παιδιά!

Είστε μία από εκείνες τις μανούλες, που ανησυχούν για το ύψος των παιδιών τους; Θέλετε να μάθετε όλα εκείνα τα tips, που θα βοηθήσουν το μικρό σας να ψηλώσει γρήγορα; Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου μάς καθησυχάζει, ενημερώνοντας για τις τροφές που μεγαλώνουν ψηλά παιδιά!

Αρχικά καλό είναι να γνωρίζουμε τους παράγοντες, που επηρεάζουν το ύψος και τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού μας. Οι πιο βασικοί από αυτούς είναι ο ύπνος, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και αναπόφευκτα, το γονίδιο. Σε γενικές γραμμές ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός και σχετικά αργός κατά την προσχολική ηλικία, ενώ αλλάζει ραγδαία όσο το παιδί οδεύει προς την εφηβεία. Σημειώνουμε ότι παρουσιάζονται διαφορές στην ανάπτυξη ανάμεσα στα δύο φύλα, με τα κορίτσια να ψηλώνουν νωρίτερα από τα αγόρια, και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί μπορεί να πάρει ξαφνικά- κυριολεκτικά μέσα σε λίγους μήνες- απότομο ύψος. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος απογοήτευσης…

Αυτό όμως που πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα, ως μητέρες, είναι η διατροφή του παιδιού.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές

Η διατροφή του παιδιού για να ψηλώσει, χρειάζεται να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνη, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη D. Πιο συγκεκριμένα εντάξτε στο διαιτολόγιό του:

1. Γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι)

2. Ψάρι (κυρίως σολωμό και σαρδέλες)

3. Φρούτα (αποξηραμένα και μη)

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

5. Ξηρούς καρπούς (για επιπλέον σίδηρο)

6. Κόκκινο κρέας (και ειδικά συκώτι)

7. Προϊόντα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά αλλά με λιγότερη ζάχαρη)

8. Όσπρια (όπως φασόλια και αρακά)

9. Κολοκύθι

10. Σπανάκι

11. Αυγό (για επιπλέον βιταμίνες B και D)

12. Καρότο

13. Σπαράγγια

14. Γλυκοπατάτα

15. Μπρόκολο

16. Πορτοκάλι, πιπεριά και λεμόνι (για επιπλέον βιταμίνη C)

17. Μαύρη σοκολάτα

Οι γονείς πρότυπο

Η ισορροπημένη διατροφή θα φέρει και περισσότερους πόντους σε ύψος. Καλό είναι να προτρέπετε το παιδί σας να δοκιμάζει τροφές, να τις επιλέγει αφού πρώτα έχει γνωρίσει τα οφέλη της κάθε μίας και να επιζητά εκείνα τα γεύματα που θα το γεμίσουν ενέργειακ αι θα συμβάλλουν στην καλή και γρήγορη ανάπτυξή του.

Οι γονείς θα αποτελέσουμε το πρότυπο για μία ισορροπημένη διατροφή και ένα περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος βασίζεται στην καθημερινή άσκηση και τον επαρκή ύπνο.

Για την προπόνηση των παιδιών ενδείκνυται αθλήματα όπως είναι η ποδηλασία και το περπάτημα. Όσον αφορά τον ύπνο, που πραγματικά θρέφει τα παιδιά, το χαμηλότερο επιθυμητό ωράριο είναι δέκα ώρες. Ακόμη μην αμελείτε την τακτική εξέταση της υγείας του παιδιού και την παρακολούθηση του βάρους του.

Τα πολύτιμα συστατικά τους

• Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρολό στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των οστών δημιουργώντας ένα πιο δυνατό στήριγμα για τη σπονδυλική στήλη.

• Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης και του σχηματισμού των οστών. Το β-καροτένιο υπάρχει στο σπανάκι, στα βερίκοκα, στην πράσινη πιπεριά, στα καρότα και τα κολοκυθάκια.

• Η έλλειψη της βιταμίνης D αποδυναμώνει τα οστά κάνοντάς τα πιο εύθραυστα και λεπτά. Επίσης βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. του στα οστά.

• Το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών.

• ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή σύνθεση των πρωτεϊνών και για την ανάπτυξη. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Ψευδάργυρο παίρνουμε από το κόκκινο κρέας, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, τη μαύρη σοκολάτα, το ταχίνι, τις πατάτες και τη γαλοπούλα.

• Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ύψους, αφού χρειάζονται για τη στήριξη και δόμηση του μυοσκελετικού συστήματος. Τις προσλαμβάνουμε εύκολα από το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια, το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: thalispanagiotou.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.