Το κτίριο του (πρώην) Γαλλικού ινστιτούτου στο Ηράκλειο

Το κτίριο ιδιοκτησίας  Χατζιδάκη,  πρώην οικία Λογιάδη, πρώην Γαλλικό ινστιτούτο, επί της οδού Αβέρωφ και Ζωγράφου στο Ηράκλειο  είναι ένα από τα 82 κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων .

Περισσότερο γνωστό στους Ηρακλειώτες είναι “Γαλλικό Ινστιτούτο”, διότι αυτό, στεγαζόταν στο συγκεκριμένο κτίριο για σειρά ετών.

5

Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο του ύστερου Νεοκλασικισμού. Το κτίσμα είναι διώροφο με υπόγειο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η πρόσοψή του έχει μορφολογηθεί με επιμέλεια ενώ εντελώς απλές ήταν οι άλλες όψεις.

3

Η διάρθρωση της πρόσοψης έχει γίνει με αυστηρούς άξονες συμμετρίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολώνες αντίστοιχα ενώ η απόληξη στέφεται με αέτωμα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σιδεριά της πόρτας εισόδου σε ρυθμό art nouveau και η οδοντωτή ταινία του θριγκού που διατρέχει την όψη.
Τα πλαίσια των ανοιγμάτων έχουν γείσα και γεισίποδες και οι ποδιές των παραθύρων είναι διακοσμημένες με ρόδακες.

Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας  Δημήτρης Κυριακός και  τώρα λειτουργεί ως εστιατόριο.

4





One thought on “Το κτίριο του (πρώην) Γαλλικού ινστιτούτου στο Ηράκλειο

  1. AvatarΠαπαδάκη Μαρία

    Το 1957 που γεννήθηκα ήταν ιδιωτική κλινική-μαιευτήριο. Εκεί εγεννήθηκα!!!!Καλημέρα σας!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.