Ο ημιερειπωμένος Άγιος Γεώργιος ο Βενέτικος στο Ηράκλειο

Ο Άγιος Γεώργιος ο Βενέτικος (S. Giorgi Venetico) βρίσκεται κοντά στο ενετικό λιμάνι στην περιοχή που ήταν γνωστή ως «βαρελάδικα», ανάμεσα στο ναό του Αγίου Δημητρίου και το λιμάνι.

Είναι μεγάλη μονόχωρη δρομική Βασιλική με δίρριχτη στέγη την οποία δεν σώζεται τίποτα.Στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας μετατράπηκε σε Τέμενος του Καπετάν Ιμπραήμ Πασά.

Μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων, πουλήθηκε ως ανταλλάξιμος και στέγασε για πολλά χρόνια αποθήκη για βαρέλια.Σήμερα ο Ναός που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, είναι ασκεπής και ημιερειπωμένος με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις στις τοιχοποιίες και στην αρχιτεκτονική του μορφή.

Άποψη του σχεδόν κατεστραμμένου ναού του Αγίου Γεωργίου του Βενέτικου

Άποψη του σχεδόν κατεστραμμένου ναού του Αγίου Γεωργίου του Βενέτικου

 

users.sch.gr





2 thoughts on “Ο ημιερειπωμένος Άγιος Γεώργιος ο Βενέτικος στο Ηράκλειο

  1. AvatarΣαμψων

    K. Σταριδα μια ερωτηση…Τουλαχιστον τον Αγ Γεωργιο το Βενετικο δεν μπορουμε να τον σωσουμε? μια ιδεα δινω…να παραχωρηθει στην Καθολικη Εκκλησια με την προυποθεση να αναστυλωθει σχολαστικα…Αυτοι θα αγορασουν το κτιριο απο τους ιδιοκτητες φανταζομαι σε ικανοποιητικη τιμη…Η αλλη λυση ειναι να απαλλοτριωθει απο το δημο σε τιμη χαμηλη,..ετσι και αλλιως ο ιδιοκτητης εχει αφησει το ναο στο ελεος του Θεου!!!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.