Γεράματα αξιοπρέπειας με σύνταξη 384 ευρώ!

Μιλούσε για… θριάμβους αλλά δεν χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» είπε ο πρωθυπουργός

Παρουσιάζοντας το άσπρο-μαύρο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε γραμμή στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα πρέπει να επιχειρηματολογούν πως με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τα πράγματα… βελτιώνονται για 9 στους 10 Έλληνες.

«Είχα δώσει μια υπόσχεση» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε: «Οτι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι θετικός. Και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ διαβεβαίωσε ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις και επιπλέον εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη».

Με απλά λόγια ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συντάξεις 384 ευρώ για 9 στους 10 αγρότες και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με αυτές τις συντάξεις-φιλοδωρήματα οι Έλληνες εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας!

«Δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να προστατεύσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις αλλά και την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στηναρχή της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την απεργία των δημοσιογράφων η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μεταδίδεται από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, Alpha, Ant1, Σκάι και Star, όχι όμως από την κρατική ΕΡΤ.

«Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για τις συντάξεις αυτοί που έκαναν οριζόντια περικοπή συντάξεων κάθε φορά που το ασφαλιστικό ήταν στο κόκκινο. Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας».

«Η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθειά μας, με τα λάθη μας, να κάνουμε τομές» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις ξαναφέρνουμε στις ράγες το ασφαλιστικό.

«Προστατεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που πέρνουν σύνταξη -αθροιστικά με την επικουρική- μέχρι 1300 ευρώ» σημείωσε.

«Αυτό το καταφέραμε γιατί είχαμε στρατηγική στόχευση να μοιράσουμε δίκαια το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους» είπε ο κ. Τσίπρας

«Χωρίς αυτή την παρέμβαση το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε» είπε ο πρωθυπουργός για το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου ισχυριζόμενος ότι χωρίς την «μεταρρύθμιση» που έρχεται άρον-άρον προς ψήφιση «σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να δώσουμε καν σύνταξη».

«Όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη και για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου και την αύξηση των ετών υποχρεωτικής ασφάλισης ο κ. Τσίπρας είχε να πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έδωσε κίνητρα για την παραμονή στην εργασία».

Τσίπρας: Ακούσαμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

«Ακούσαμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που το έκανε αυτό.Ήμουν ο πρώτος που κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του εκπροσώπους των αγροτών και αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τότε είχα δώσει μια υπόσχεση: Οτι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι θετικός. Και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ διαβεβαίωσε ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις και επιπλέον εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη».

Τσίπρας: Στόχος μας η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος που τώρα αμφισβητείται, αλλά και η εξασφάλιση των νέων και των χαμηλών εισοδημάτων κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, όπως είπε θα έχουν εισφορές χαμηλότερες εφόσον έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα επιβάρυνση θα έχουν μόνο όσοι έχουν υφηλοτερα εισοδήματα κάνοντας λόγο για «μια ταυτοτική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ». «Εμείς δουλέψαμε σκληρά για ένα νόμο που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, στόχος τους ήταν πάντα η προστασία των μεγάλων εισοδημάτων».

Πέταξε, μάλιστα και ένα «καρφί» για τη ΝΔ, λέγοντας ότι «αν οι προτάσεις της ΝΔ γινόντουσαν πράξη, που τις έχει ακούσει πολλές φορές ο Ευκλείδης από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, θα είχαμε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δηλαδή εξαφάνιση των επικουρικών, ιδιωτική ασφάλιση και για τον ΟΓΑ κάλυψη των συντάξεων απο τις επιδοτήσεις».

Τσίπρας: Έξι στους δέκα θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Ειδικά για το φορολογικό είπε ότι «με βάση την πρόταση που καταθέτουμε το 61% θα πληρώνει λιγότερο φόρο» και ότι «στη συνολική εικόνα σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση σε σχέση με ό,τι ισχύει έως σήμερα».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν αφορολόγητο είπε ότι «το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο ενώ το 71% με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο».

Στη συνέχεια απαρίθμησε τέσερις μύθους: 

– ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατάστρεψε τη χώρα υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση βάσει των στοιχείων της Eurostat θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και πολιτικών στο χώρο της υγείας, της ανεργίας και της προοπτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

– ότι οι εκλογές έκοψαν το μύθο του success story. «Χωρίς τη διαπραγμάτευση αυτή που ήταν πράγματι σκληρή και τους στόχους του χαμηλότερου πλεονάσματος η χώρα δεν θα έβγαινε ποτέ από την επιτροπεία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

– ότι η κυβέρνηση αύξησε την ανεργία

– ότι θα υπάρχει ύφεση επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat για επιστροφή στην ανάπτυξη το β΄ εξάμηνο του 2016 «αλλά αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στον τουρισμό αλλά στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών γιατί το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξε μείωση μισθών και συντάξεων»

Υπερασπίστηκε τον Παυλόπουλο

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου για το νόμισμα κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για σύγχυση και θεσμικό ατόπημα όσον αφορά την επίθεση της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για μια δήλωση που έχει επαναλάβει στο παρελθόν.

Υπονοούμενο για εκλογές
Εντύπωση έκανε μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προς το τέλος της ομιλίας του όταν αναφερόμενος «στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας» είπε ότι «δεν πρόκειται να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα».

«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και θα κερδίσουμε όπως κάναμε όλες τις άλλες φορές το 2015» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργώντας ερωτήματα για το αν υπονοεί νέα προσφυγή στις καλπές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μοναδική φορά στην ομιλία του εκτός από το κλείσιμο που δέχθηκε το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείπει και η επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά στον πρόεδρό του «σήμερα το μόνο που κάνει είναι να μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής που του επιβάλει να ζητά διαρκώς εκλογές. Το πιο σημαντικό δεν είναι, όμως, ότι ζητά εκλογές, αλλά οτι το κάνει χωρίς προγραμματικές θέσεις γιατί δεν εκπροσωπεί τίποτα παρά μόνο τη δίψα του παλιού κατεστημένου για παλινόρθωση».

«Θέλω να μην αφήσω έξω από την κριτική και τα κόμματα της κεντροαριστεράς γιατι έχω την αίσθηση ότι έχουν αναπτύξει ένα ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ενώ τέθηκαν στο περιθώριο συνεχίζουν σαν φερέφωνα της ΝΔ και του ακραίου κύκλου των δανειστών την ώρα που η πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη στην οποία ανήκουν έχει αλλάξει ρότα». Καλεσε, μάλιστα, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει τις δηλώσεις Πιτέλα και να προβληματιστεί καταλήγοντας στη συγκεκριμένη αναφορά του ότι «δεν μας πέφτει πολύ λόγος αλλά δεν είναι ωραίο να είναι ουρά στις διαρκείς προτάσεις του Λεβέντη για οικουμενική και ταυτόχρονα δεκανίκι στην προσπάθεια Μητσοτάκη για εκλογές».

 

 

/protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.