Σύντομο Ιστορικό του Αιματοκρήτη (Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος )

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» είναι ένα νομικά αναγνωρισμένο σωματείο, με έδρα την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και παράρτημα στη Μεσσαρά.

 Ιδρύθηκε το 1985, με την επωνυμία «Παγκρήτιος Σύνδεσμος Δωρητών Σώματος» και κύριο στόχο τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Αποτελεί πλέον τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο στην Ελλάδα που ασχολείται με το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Έχει διαβιβάσει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις δωρητών οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης για τη Δωρεά Οργάνων, αναπτύσσοντας ακόμη και δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης για τις οικογένειες των δοτών οργάνων.

 2005-2006
To 2005 ανανεώνει το δυναμικό των στελεχών του με νέους εθελοντές και επιστήμονες, που λειτουργούν καθοριστικά στην διεύρυνση των στόχων του στα θέματα της Eθελοντικής Aιμοδοσίας και της Δωρεάς Μυελού των Οστών και τον εκσυγχρονισμό, γενικότερα, μεθόδων και πρακτικών για την διάδοση των θεσμών αυτών. Εντείνει τη συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας, συλλόγους πασχόντων και εθελοντών στην Κρήτη, προωθεί την επικοινωνία μεταξύ τους και με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, αποτελώντας έναν από τους διοργανωτές των ετήσιωνΠαγκρήτιων Συμποσίων για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων. Παράλληλα, αναπτύσσει επικοινωνία με συλλόγους από όλη την Ελλάδα, παρακολουθεί τα συνέδρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και αναλαμβάνει την διοργάνωση σε τοπικό επίπεδο της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
2007

 Aναλαμβάνει τη διοργάνωση της 21ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο εκπροσώπων των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών).

 2008

Aναλαμβάνει τη διοργάνωση για όλη την Ελλάδα της 6ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Από το τέλος του 2008, σχεδιάζει και αναπτύσσει συγκεκριμένοπρόγραμμα για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Μυελού των Οστών στο Νομό Ηρακλείου, με τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, το οποίο περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης κοινού και μαθητών και διοργάνωση τακτικών αιμοληψιών σε Δήμους του Νομού Ηρακλείου.

• 2009
Το 2009 με τροποποίηση του καταστατικού του, αλλάζει η επωνυμία του σωματείου σε «Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”»Γίνεται μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και ως εκ τούτου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (FIODS). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αιματοκρήτη, προεδρεύει στην «Επιτροπή για τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

 Από το τέλος του 2009, αναπτύσσει συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και αναλαμβάνει την ενημέρωση ζευγαριών από την Κρήτη για τη Δωρεά Ομφάλιου Αίματος («βλαστοκυττάρων»), ζητήματος με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.

2010

 Το 2010 διοργανώνει στα πλαίσια του 5ου Παγκρήτιου Συμποσίου ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη δωρεά ομφάλιου αίματος, καθώς και σεμινάριο κατάρτισης μαιών της Κρήτης, σχετικά με τη λήψη ομφάλιου αίματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μαιών Κρήτης.

 Το καλοκαίρι του 2010, ο Δήμος Κόφινα παραχωρεί κτίριο για τη στέγαση του Αιματοκρήτη στην περιοχή Λουρών. Το «σπίτι του αιμοδότη» στεγάζει το παράρτημα Μεσσαράς του Αιματοκρήτη. Παράλληλα, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μεσσαράς «Αστερίωνας» τιμά τον Αιματοκρήτη, με την τύπωση στις φανέλες των μικρών ποδοσφαιριστών του λογότυπου του Αιματοκρήτη και το σύνθημα «Δώσε αίμα- Αγωνίσου για τη ζωή».

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας, εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

 Ξεκινούν αιμοδοσίες και ενημερώσεις στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

  • 2011

 Το 2011 ένα σημαντικό χορηγικό πρόγραμμα από το Επιτραπέζιο Νερό ΛΥΤΤΟΣ της Coca cola 3E με τίτλο «Κάθε σταγόνα σταγόνα ζωής», επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη του προγράμματος αιμοδοσιών και ενημερώσεων και την υλοποίηση μιας μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, συνολικά για το 2011, ενημερώθηκαν 26.000 άνθρωποι μεταξύ αυτών 1.600 μαθητές, ενώ συγκεντρώθηκαν 1028 μονάδες αίματος.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2011, ο Αιματοκρήτης προχωρά σε εσωτερικές οργανωτικές αλλαγές, εκδίδει εσωτερικό κανονισμό και ξεκινά την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους εθελοντές του ενώ προς το τέλος της χρονιάς ο σύλλογος ξεκίνησε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα που βρίσκονται σε δυσάρεστη οικονομική κατάσταση, συσσίτια και ιδρύματα.

2012

Το πρόγραμμα «κάθε σταγόνα σταγόνα ζωής» αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο με ραγδαία αύξηση των προσφερόμενων μονάδων αίματος.

Συνολικά, περισσότεροι από 3.000 εθελοντές αιμοδότες έχουν προσέλθει τα τελευταία χρόνια στις αιμοδοσίες που έχουν πραγματοποιηθεί, προσφέροντας κάθε χρονιά διπλάσιες μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της πόλης με το 2012, να σημειώνει «νέο ρεκόρ ανθρωπιάς» τις 1874 μονάδες αίματος.

 Η προσπάθεια του Αιματοκρήτη είναι αδιάκοπη και χαρακτηρίζεται από το πάθος για την προαγωγή των ιδεών της προσφοράς, το οποίο όμως μετουσιώνεται σε δράσεις που βασίζονται στις τρέχουσες επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.

2013-σήμερα Μια ακόμη τριετία με αιμοδοσίες: κόντρα στους καιρούς, στην Ελλάδα της κρίσης…στην Ελλάδα που ακόμη και ο εθελοντισμός στα χείλη όσων τον καπηλεύονται κινδυνεύει…Ο Αιματοκρήτης χωρίς χορηγίες, χωρίς υποστήριξη από την πολιτεία…μόνο με την ουσιαστική υποστήριξη από τους αιμοδότες και τους εθελοντές του και παραμένοντας ελεύθερος, μη χειραγωγούμενος από “επιστημονικούς” φορείς ΕΠΙΜΕΝΕΙ στην έγκυρη, αξιόπιστη και αληθινή ενημερωση του κόσμου. Και όπου φτάσουμε….

Εξάλλου, ένα πράγμα  μένει αναλλοίωτο στην προσπάθειά μας: η ανάγκη να “δώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, για να ζήσουν οι άνθρωποι…”





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.