Οικογένεια Βωβού: Η ζωή μετά την κατάρρευση

Πριν από λίγες ημέρες πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ για να γλιτώσουν την κατάσχεση πέντε κατοικιών στα βόρεια προάστια λόγω χρεών της μητρικής εταιρείας από το 2010

Χρειάστηκαν περίπου έξι χρόνια για να καταφέρει τελικά η άλλοτε πανίσχυρη στον κατασκευαστικό τομέα οικογένεια Βωβού να καταβάλει το ποσό των 1.025.433 ευρώ, προκειμένου να γλιτώσει από κατάσχεση πέντε πολυτελείς κατοικίες στα βόρεια προάστια, λόγω χρεών προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Υποθηκοφυλακείου Νέας Ερυθραίας, το Β’ Περιφερειακό ΚΕΑΟ Αθηνών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) είχε εγγράψει κατάσχεση σε ακίνητα της εταιρείας με την επωνυμία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία για οφειλές προς το ΙΚΑ, οι οποίες ξεπερνούσαν το 1.000.000 ευρώ. Τελικά, στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους ενεγράφη στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου άρση της επιβληθείσας κατάσχεσης, καθώς το χρέος εξοφλήθηκε πλήρως και ολοσχερώς από την οικογένεια Βωβού.

Ετσι οι πέντε κατοικίες στις οποίες είχε γραφτεί η κατάσχεση είναι ελεύθερες από βάρη και άρα υπό αξιοποίηση από την εταιρεία του κ. Μπάμπη Βωβού, την άλλοτε κραταιά βασίλισσα στον τομέα των κατασκευών. Οι κατοικίες βρίσκονται στη Νέα Ερυθραία, στην περιοχή του Μορτερού, εκ των οποίων η μικρότερη είναι 201 τ.μ. και η μεγαλύτερη 263 τ.μ., ενώ όλες διαθέτουν θέσεις πάρκινγκ. Η εξόφληση του χρέους δίνει μια ανάσα στην οικογένεια Βωβού, η οποία έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά από τα κοσμικά δρώμενα μετά την κατάρρευση του τομέα των κατασκευών και το καταστροφικό, όπως αποδείχθηκε, project του Βοτανικού.

Το στοιχειωμένο mall
Ο Μπάμπης Βωβός αντιμετωπίζει με θάρρος το πρόβλημα υγείας που του έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι δεν είναι πια ο απολυταρχικός άνθρωπος που ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην εταιρεία. Δυστυχώς για την οικογένεια, δεν έχουν ακόμη αποδώσει -και με βάση την εικόνα που επικρατεί στην αγορά- οι προσπάθειες των τραπεζών Alpha και Πειραιώς, στις οποίες έχει περιέλθει μετά την κατάρρευση της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική, να βρουν αγοραστή για τον «σκελετό» του περίφημου mall του Βοτανικού.

Η πώλησή του αποδείχθηκε πολύ δύσκολη παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από το αμερικανικό private equity ΚΚR. Το συγκεκριμένο fund είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ της Πειραιώς, καθώς και για την τοποθέτησή του στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Η συναλλαγή, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι σήμερα πορεία του έργου και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από στελέχη της αγοράς, δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί. Το βασικό αγκάθι είναι η ραγδαία αλλαγή, από το 2008 (οπότε είχε μπλοκάρει το έργο, οδηγώντας ουσιαστικά στην κατάρρευση του άλλοτε κραταιού κατασκευαστικού ομίλου) έως σήμερα, στις συνθήκες του εγχώριου λιανεμπορίου με τη βουτιά στην εγχώρια κατανάλωση, η οποία προβληματίζει τις υποψήφιες μισθώτριες αλυσίδες να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Ενα ακόμη εμπόδιο αφορά τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Βοτανικού – Ελαιώνα, κάτι που δεν έχει αλλάξει -το αντίθετο μάλιστα- από την εποχή κιόλας που ο όμιλος Βωβού -στα μέσα της δεκαετίας του 2000- είχε δρομολογήσει το έργο, το οποίο από πολλούς είχε χαρακτηριστεί «φαραωνικό».

Αυτές άλλωστε ήταν και δύο από τις βασικές αιτίες -πέρα φυσικά από το τίμημα- για τις οποίες δεν απέδωσαν παλιότερες προσπάθειες, ακόμη και από τον όμιλο Βωβού, για την πώληση του έργου σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Υπενθυμίζεται ότι μερικά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως υποψήφιοι επενδυτές για το ημιτελές εμπορικό κέντρο ήταν ο κυπριακός όμιλος L.P. Ellinas, η BlackRock, η οποία, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια έχει να αντιμετωπίσει τα συνεχή μπλόκα από κατοίκους και το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έτερη επένδυσή της των 300 εκατ. ευρώ στο Academy Gardens επί της λεωφόρου Κηφισού, καθώς και η αμερικανική Hines, η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων, αλλά δεν το έχει πράξει λόγω του αυξημένου ρίσκου της ελληνικής οικονομίας.

Η ζωή μετά την κατάρρευση

Ο Οκτώβριος του 2012 αποδείχτηκε ο πιο σκληρός για την οικογένεια του πάλαι ποτέ βασιλιά των γυάλινων πύργων Μπάμπη Βωβού και του γιου του Αρη, όταν κατέθεσαν την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας. Ηταν το τέλος μιας αυτοκρατορίας στον χώρο των κατασκευών και μιας δυναστείας τα μέλη της οποίας έζησαν μεγάλες στιγμές glam στα χρόνια της υπερβολής, τότε όπου όλα φάνταζαν ιδανικά.

Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τον Αρη Βωβό και την αδερφή του Αντα, τα δύο ίσως πιο προβεβλημένα μέλη της οικογένειας στον κοσμικό χάρτη των Αθηνών. Ο 52χρονος πλέον Αρης έχει αλλάξει πολύ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του, έχοντας αφήσει πίσω την glam ζωή που απολάμβανε τις ημέρες της παντοδυναμίας του μαζί με τη σύζυγό του Βίκυ. Τα επεισόδια της ζωής τους θα μπορούσαν άνετα να γραφτούν σε βιβλίο. Σε ένα από αυτά φημολογείται πως η παρέα του βρισκόταν στη Σαρδηνία, έχοντας νοικιασμένη θαλαμηγό 40 μέτρων, η οποία έδεσε στο Κάπρι. Οταν τον πληροφόρησαν ότι υπήρχε ένα καταπληκτικό μικρό εστιατόριο, του οποίου τα τραπέζια ήταν μονίμως κρατημένα από τον Αρμάνι, τον Καβάλι και έτερους διάσημους του διεθνούς jet set, ο Αρης χαμογέλασε και τους είπε: «Θα κλείσω τραπέζι για αύριο».

Οταν εκείνος συνάντησε τον μετρ και του ζήτησε τραπέζι, εισέπραξε την απάντηση ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο. Η επόμενη κίνησή του ήταν να βγάλει 1.000 ευρώ από την τσέπη του. Ο μετρ τού είπε ότι δεν υπάρχει τραπέζι, τα 1.000 ευρώ έγιναν 1.500, ύστερα 2.000 και κατόπιν 2.500!

Μόνο όμως όταν έγιναν 3.000 τα ευρώ ο μετρ γύρισε και του είπε τι ώρα θέλει να δειπνήσουν αυτός και η παρέα του την επόμενη μέρα!

Χάρη στην οικονομική άνεση που είχαν οι γονείς του, ο Αρης Βωβός από μικρός εκδήλωσε την αγάπη του στην ταχύτητα, μια αγάπη που χρόνια αργότερα τον οδήγησε στην εγχώρια κορυφή των αγώνων ταχύτητας. Μετά το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1992 πολιτικός μηχανικός. Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ η συμμετοχή του σε αγώνες όπως το περίφημο Ράλλυ Ακρόπολις τον ανέδειξε σε έναν από τους ταχύτερους Ελληνες οδηγούς.

Κέρδισε τέσσερα ελληνικά πρωταθλήματα ράλι, κατέκτησε δύο φορές το Ελληνικό Κύπελλο Χώματος και το 1995 πήρε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του Ακρόπολις. Το πάθος του για την ταχύτητα αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα και στο αυτοκίνητο που επέλεξε πριν από χρόνια για τον εαυτό του.

Ηταν ο μοναδικός Ελληνας που αγόρασε πριν από δέκα χρόνια τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT, πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 700.000 ευρώ.

Κατά τι λιγότερα φέρεται να ξόδευε η εντυπωσιακή αδελφή του Αντα, μια extreme προσωπικότητα της κοσμικής Αθήνας, η οποία πλέον είναι άλλος άνθρωπος. Οι εποχές όπου επέστρεφε από την Ιταλία με τριάντα βαλίτσες γεμάτες ψώνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και οι νύχτες όπου κατέλυε στο «Hotel de Russie» της Ρώμης. Η μεζονέτα της στο Κεφαλάρι νοικιάστηκε, μεγάλο μέρος της γκαρνταρόμπας της με διάσημες υπογραφές πουλήθηκε, ενώ η ίδια μένει πλέον σε διαμέρισμα και κυκλοφορεί ελάχιστα. Οσο για τον Αρη, πολύ σπάνια πια θα τον δει κάποιος έξω, και αυτό πάντα με τη σύζυγό του Βίκυ και κάποιο φιλικό ζευγάρι να απολαμβάνουν ένα ποτό ή το φαγητό τους σε κάποιο στέκι της Κηφισιάς.

Νύχτες στο Λας Βέγκας

Και για εκείνον εξάλλου οι νύχτες στα καζίνο του Λας Βέγκας έχουν παρέλθει, εκεί όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο μπήκε πριν από πολλά χρόνια στην prive αίθουσα, χώρο στον οποίο κάθε παίκτης πρέπει να παίξει τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια. Το ζευγάρι μαζί με την κόρη τους Μαρία-Πία κατοικεί σε έπαυλη που παραπέμπει σε παλάτσο της Ιταλικής Αναγέννησης στο Κεφαλάρι, με διακόσμηση που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «κραυγαλέα» ενώ άλλοι μιλάνε για «εξαιρετικής αισθητικής αποτέλεσμα».

Οι γονείς του Αρη Βωβού διατηρούν πολύ πιο χαμηλό προφίλ. Ο πατέρας του, ένας πολύ συγκεντρωτικός άνθρωπος, δεν είναι πια ο αγέρωχος κατασκευαστής.
Η σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2012 για χρέη προς το Δημόσιο, οι οικονομικές δυσκολίες και ο κίνδυνος να χάσει την εκπληκτική κατοικία του Ψυχικού όπου διαμένει τον επηρέασαν ψυχολογικά, χωρίς να μείνει αλώβητη και η υγεία του. Αυτή την περίοδο ελάχιστοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μαζί του πέρα από τα παιδιά του.

Η άλλη αδελφή του Αρη, η Ναταλί Βωβού, η οποία απείχε συστηματικά από το κοσμικό γαϊτανάκι, εξακολουθεί να διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ. Στα χρόνια της ευδαιμονίας είχε επιλέξει να έχει ενεργό ρόλο στην εταιρεία, εν αντιθέσει με την εκκεντρική -όπως την έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές- αδελφή της Αντα, στην οποία πιστώνονται κάποιες από τις πλέον εντυπωσιακές εμφανίσεις σε κοσμικά πάρτυ. Αλησμόνητη φυσικά θα μείνει η φωτογράφησή της για το περιοδικό «ΚΛΙΚ», όταν γυμνή μέσα σε μια μπανιέρα φορούσε μόνο τις γόβες της, αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, ότι κάνει πράγματα που άλλες κυρίες του ευρύτερου κοσμικού χώρου δεν θα διανοούνταν. Σήμερα η οικογένεια του Μπάμπη Βωβού, του ανθρώπου που ήθελε να γίνει ο βασιλιάς των γυάλινων κτιρίων -και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε-, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας ζωής και μιας πραγματικότητας που μάλλον δεν περίμενε ποτέ να βιώσει.


Η εξόφληση του χρέους δίνει μια ανάσα στην οικογένεια Βωβού, και ειδικά στον Αρη Βωβό και τη σύζυγό του Βίκυ, που έχουν εξαφανιστεί κυριολεκτικά από τα κοσμικά δρώμενα μετά την κατάρρευση του τομέα των κατασκευών και το καταστροφικό, όπως αποδείχθηκε, project του Βοτανικού


H Αντα Βωβού, μια extreme προσωπικότητα της κοσμικής Αθήνας, πλέον είναι άλλος άνθρωπος. Οι εποχές όπου επέστρεφε από την Ιταλία με τριάντα βαλίτσες γεμάτες ψώνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και οι νύχτες όπου κατέλυε στο «Hotel de Russie» της Ρώμης 


Το project του Βοτανικού μπορεί να ξεκίνησε ως το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την εταιρεία, αλλά οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της 


Ο Μπάμπης Βωβός με τη σύζυγό του Μαίρη


Ο έρωτας του Μπάμπη Βωβού με το γυαλί εκφράστηκε περίτρανα στα κτίρια-θηρία της Κηφισίας, στην οροφή των οποίων δεσπόζει το όνομά του

Ο Μπάμπης Βωβός, ένας πολύ συγκεντρωτικός άνθρωπος, δεν είναι πια ο αγέρωχος κατασκευαστής. Η σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2012 για χρέη προς το Δημόσιο, οι οικονομικές δυσκολίες και ο κίνδυνος να χάσει την εκπληκτική κατοικία του Ψυχικού όπου διαμένει τον επηρέασαν ψυχολογικά, χωρίς να μείνει αλώβητη και η υγεία του

 

protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.