Εγκαινιάζεται το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να λαμπρύνει με την παρουσία του τα εγκαίνια του νέου Μουσείου, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον προσεχή Μάιο στο χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι προσκεκλημένος στα επίσημα εγκαίνια που θα γίνουν – εκτός απροόπτου – την Κυριακή 19 Ιουνίου. Μαζί του έχουν προσκληθεί ο υπουργός Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός και το σύνολο των τοπικών Αρχών.
 Η εκ μέρους της αποδοχή της πρόσκλησης θα κάνει την Κρήτη τον Ιούνιο κέντρο της χώρας, καθώς τα εγκαίνια του Μουσείου συμπίπτουν χρονικά με την Αγία και Μεγάλη Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ξεκινά την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Κισσάμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, την Κυριακή 19 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συλλειτουργήσουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο. Θα μπορούσαν, λοιπόν, κατά την επιστροφή τους στα Χανιά, να παραστούν και στην τελετή των εγκαινίων του νέου Μουσείου στην Αρχαία Ελεύθερνα.Τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων του Μουσείου στις 19 Ιουνίου επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα μουσείο με τρομακτικό πλούτο εκθεμάτων, το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα ευρήματα, δηλαδή στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας. Το έργο του μουσείου έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος που έχουν αναλάβει για διάφορες παρεμβάσεις τους ο Δήμος Ρεθύμνου, η ΔΕΥΑΡ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πολλοί ιδιώτες-εθελοντές, που έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει εμπράκτως την όλη προσπάθεια.Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το γεγονός έναρξης λειτουργίας του Μουσείου από τον προσεχή Μάιο διαχέεται ήδη με ενημέρωση των τουριστικών πρακτόρων, των ξεναγών και αξιοποίηση του διαδικτύου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το μουσείο άνοιξε ήδη για τους ξεναγούς του Ηρακλείου, για μια μονοήμερη οργανωμένη επίσκεψη, η οποία τους άφησε εντυπωσιασμένους.

Τους 120 Ηρακλειώτες ξεναγούς συνάντησε ο καθηγητής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης. Ο συγκεκριμένος καθηγητής και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει πολυετές ανασκαφικό πρόγραμμα σε αυτή την αρχαία πόλη με την κατοίκηση πολλών αιώνων. Χάρη στο εξαιρετικό επιστημονικό τους έργο, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης θα μπορούν από τον προσεχή Μάιο να περιηγηθούν σε ένα άρτια οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και σε ένα μουσείο που φωτίζει στους “σκοτεινούς αιώνες” της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου, με σύγχρονους τρόπους παρουσίασης.

Ταφές και πολυτελή ευρήματα

Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες αρχαία έργα (γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, περίαπτα κ.λπ.) από πηλό, λίθο, χρυσό, άργυρο, χαλκό και σίδηρο, που προέρχονται από την ίδια την Κρήτη, το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Οι ανασκαφές του κ. Σταμπολίδη έχουν δώσει εκπληκτικά ευρήματα, κυρίως πολυτελή: Χρυσά, ασημένια και χάλκινα σκεύη, εγχειρίδια και κοσμήματα, ειδώλια, γυάλινα αγγεία και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο.

Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, ενταγμένη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας (μιας πόλης με διαχρονική κατοίκηση από το 3000 π.Χ. έως και τα βυζαντινά χρόνια), αποτελεί ένα μοναδικό “παράθυρο” στον ομηρικό κόσμο, έναν χώρο όπου τα ευρήματα της σκαπάνης ταυτίζονται συχνά με τους ομηρικούς στίχους. Η νεκρόπολη (9ος-6ος π.Χ. αιώνας), κατ’ ευτυχή συγκυρία, παρέμεινε σχεδόν αλώβητη από μεταγενέστερες αρχαίες και νεότερες επεμβάσεις, καθώς διατηρήθηκε επί μακρόν αδόμητη εντός του ιστού της μεταγενέστερης αρχαίας πόλης.

Οι ανασκαφές του καθηγητή Σταμπολίδη έχουν αποκαλύψει μοναδικές ταφές των γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων. Από αυτές αποκαλύπτεται ότι για τους άνδρες ακολουθούνταν τα έθιμα των ομηρικών επών, ενώ για τις γυναίκες εντυπωσιάζει ο πλούτος των κοσμημάτων τους, των χρυσοποίκιλτων ενδυμάτων τους και άλλων κτερισμάτων που τις συνόδευαν.

Ελένη Σταυρουλάκη – neakriti.gr




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.