Αγκινάρες – 7+ Θεραπευτικές χρήσεις!

Αγκινάρες. Ποιος δεν απολαμβάνει ένα πλούσιο πιάτο βραστές αγκινάρες με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο; Πεντανόστιμο! Δεν είναι όμως μόνο γευστικές. Το λαχανικό αυτό φέρει επίσης μια σειρά από φαρμακευτικά οφέλη που θα πρέπει να γνωρίζετε. Έτσι ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις ισχυρές θεραπευτικές χρήσεις για τις αγκινάρες σε αυτό το άρθρο!

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η αγκινάρα αποτελεί πραγματικά ένα φαρμακευτικό φυτό που θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι κάθε οικογένειας. Ορισμένοι άνθρωποι, χωρίς να γνωρίζουν πώς να τις μαγειρεύουν, τις αποφεύγουν και χάνουν τις δυνατότητες και τα οφέλη τους. Είναι κρίμα επειδή οι αγκινάρες είναι διαθέσιμες παγκοσμίως και προσφέρουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία.

1 . Αγκινάρες, υγιεινές για το ήπαρ

 

Αυτό είναι γεγονός. Οι αγκινάρες επιταχύνουν την ανάκαμψη του ήπατος, βοηθώντας στην ανανέωση αυτού του ζωτικού οργάνου. Όχι μόνο ανανεώνουν τα νεκρά κύτταρα , αλλά προωθούν και την παραγωγή χολής. Είναι ιδανικές για την θεραπεία ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, κίρρωση ή κακή λειτουργία του ήπατος. Το ροφήμάτους είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να διαπιστώσετε όλα τα πλεονεκτήματα τους.

Πώς το φτιάχνω; Παίρνετε μια αγκινάρα και την μαγειρεύετε σε ένα λίτρο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε χυμό από μισό λεμόνι και πίνετε μετά από τα γεύματα.

2 . Σας βοηθάει να χάσετε βάρος

 

Οι αγκινάρες είναι ιδανικές για την καύση λίπους. Οι διουρητικές και καθαριστικές τους ιδιότητες σας βοηθούν να απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες από το σώμα. Πίνετε το ίδιο ρόφημα καθημερινά όπως αναφέρεται παραπάνω για το ήπαρ. Να θυμάστε ότι αυτό συμπληρώνει μια υγιεινή διατροφή.

3 . Καλή για την καρδιά

 

Η συχνή κατανάλωση των αγκινάρων καθαρίζει το αίμα. Είναι τέλειες για την μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον αυτές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κάνοντας τα ιδανικά για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη. Είναι εξαίσιες  για την καρδιά σας!

4 . Τονώνει τον μεταβολισμό και την πέψη

 

Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και στις καθαριστικές τους ιδιότητες, οι αγκινάρες είναι σπουδαίες για την βελτίωση της πέψης. Όταν αισθάνεστε βαριά ή έχετε χάσει την όρεξή σας ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα μην διστάσετε να βράσετε μερικές αγκινάρες ή απλώς να τις φτιάξετε στον ατμό. Θεραπεύουν την εντερική φλεγμονή και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ενισχύοντας συγχρόνως το πεπτικό σύστημα.

5 . Σας δίνουν ενέργεια

Γνωρίζετε πόσες βιταμίνες περιέχονται σε μια αγκινάρα; Αποτελούν πολύτιμες πηγές βιταμινών A και B6: είναι επίσης γεμάτες με μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο… τα οποία είναι απαραίτητα για την μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας.

6 .  Θεραπεία για την χοληδόχο κύστη

 

Μερικές φορές η χοληδόχος κύστη δεν λειτουργεί σωστά, επιβραδύνοντας την π’εψη κι αυξάνοντας τον κίνδυνο για τον σχηματισμό πέτρας στην χολή.  Για την θεραπεία της πέτρας στην χολή, φτιάχνετε ένα ρόφημα από 5 αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας. Προσθέτετε λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι και το πίνετε μετά από το μεσημεριανό. Ορισμένοι άνθρωποι συνδυάζουν το ρόφημα τους με το βότανομπόλντο, αυξάνοντας τα φαρμακευτική του δράση.

7 . Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως

 

Όταν υποφέρετε από την δράση υψηλών επιπέδων ουρικού οξέως, πραγματοποιείται συσσώρευση κρυστάλλων στο αίμα, οι οποίοι φράζουν τις φλέβες και τις αρτηρίες  προκαλώντας πόνο. Αυτό το βλαβερό προϊόν παράγεται από τροφές υψηλές σε πουρίνες, ουσίες που βρίσκονται σε όλα τα κρέατα. Η συχνή κατανάλωση αγκινάρων σε δροσερές σαλάτες ή σε γευστικά λαχανικά στον ατμό σταδιακά μειώνει το ουρικό οξύ, καθώς και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.

8 .  Θεραπεύει τους πονοκεφάλους

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικοί τύποι πονοκεφάλων προκαλούνται από προβλήματα του ήπατος. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, είναι γεμάτο τοξίνες ή αποθηκεύει πάρα πολλά λίπη, εμείς έχουμε συμπτώματα δυσφορίας μαζί με πονοκεφάλους. Μην διστάσετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση περισσότερων αγκιναρών, ειδικά ροφημάτων.

Εν κατακλείδι, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά να συστήσουμε την κατανάλωση αγκινάρων τουλάχιστον δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλοί πρωτότυποι τρόποι για να τις μαγειρέψετε, όπως σε σάλτσα vinairgrette με γαρίδες, με ρύζι  ή σε συνδυασμό με φασόλια και φακές – τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για ολόκληρη την οικογένεια. Μόνο έχετε κατά νου ότι οι αγκινάρες περιέχουν πολύ νάτριο, έτσι αν ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο, θα θελήσετε να μετριάσετε την λήψη νατρίου.

Ελπίζουμε να απολαύσατε την ανάγνωση αυτού του άρθρου πάνω στιςθεραπευτικές χρήσεις για τις αγκινάρες!

 

meygeia





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.