Κρήνη Priuli ή Δελημάρκου στο Ηράκλειο

Κατασκευασμένη από ντόπιο ασβεστόλιθο, από τον γενικό προβλεπτή Antonio Priuli, στα 1666, βρίσκεται σήμερα όπισθεν του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου (στην περιοχή της Πύλης Δερματά των Βενετσιάνικων οχυρώσεων). Τη διακόσμησε με κίονες και πεσσούς, με κιονόκρανα κορινθιακού τύπου, ενώ η όλη κατασκευή στέφεται με τριγωνικό αέτωμα.

2

Εκατέρωθεν των κιόνων σχηματίζονται κόγχες που οι μετόπες τους διακοσμούνται με περίτεχνη διακόσμηση. Στο μέσον της κρήνης υπάρχει επιγραφή τούρκικη στην οποία αναφέρεται το όνομα του Χουσείν Γαζή Πασά που κατόρθωσε να φέρει ξανά νερό στην κρήνη.

 Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κρήνη του Δελημάρκου. Έτσι είναι γνωστή σήμερα.

1717

Οι Οθωμανοί κατά το διάστημα της πολιορκίας του Χάνδακα είχαν κόψει τον αγωγό της κρήνης Μοροζίνι και η πόλη βασανιζόταν από έλλειψη νερού. Τότε ο Γενικός Προβλεπτής Αντόνιο Πριούλι βρήκε φλέβα νερού μέσα στην τάφρο, έξω από τον προμαχώνα Βηθλεέμ στη νότια πλευρά του χερσαίου τμήματος των ενετικών τειχών, το οποίο διοχέτευσε απέναντι από τη θαλάσσια πύλη Δερματά,

Βρίσκεται σχεδόν ενσωματωμένο στον τοίχο παλιού κτίσματος το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές  με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο το μνημείο.

Πληροφορίες: users.sch.gr,Δήμος Ηρακλείου





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.