Το Τούρκικο σχολείο στο Ρέθυμνο

Το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου ή «Τούρκικο», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι το παλιότερο σχολικό κτήριο του Ρεθύμνου. Στο χώρο αυτό στεγαζόταν οθωμανικό σχολείο θηλέων που ιδρύθηκε το 1795, από τον Εδεχέμ Μπέη όπως γράφει η επιγραφή της δυτικής εξώθυρας, όπου αναφέρεται ότι σκοπός του σχολείου αυτού ήταν να φοιτήσουν θηλυκά παιδιά. Λειτούργησε ως τουρκικό παρθεναγωγείο στο οποίο διδάσκονταν και τα ελληνικά από Έλληνες δασκάλους αλλά με διευθύντρια τουρκάλα δασκάλα, επίσης διδάσκονταν την τουρκική γλώσσα, ραπτική και κοπτική και οικοκυρικές τέχνες.

2

Το κτήριο που υπάρχει σήμερα κατασκευάστηκε το 1890 και αντικατέστησε το παλιότερο. Εγκαινιάστηκε το 1893 από τον Μαχμούτ Τζελαλεδίν πασά.

θυρωμα1Η είσοδός του βρίσκεται δίπλα στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου. Οι Τούρκοι στένεψαν το βενετσιάνικο εξωτερικό θύρωμα χτίζοντας ένα μικρότερο εσωτερικό. Ανάμεσα στα δυο θυρώματα υπάρχει μια εντυπωσιακή παράσταση κληματαριάς. Στις βάσεις των παραστάδων σώζονται δυο κατεστραμμένα ανάγλυψα λιοντάρια, ενώ πιο ψηλά υπάρχουν τα σύμβολα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στεμένη με μισοφέγγαρο.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.