«Η συνάντηση δύο μεγάλων Κρητών: Ν. Καζαντζάκης -Δ. Θεοτοκόπουλος» στο Ρέθυμνο

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σειρά εκδηλώσεων, που θα αναδεικνύουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του, από τη Διεθνή Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Ν. Καζαντζάκης» και το «Μουσείο Καζαντζάκη».
 
Πρόκειται για συνέδρια, ημερίδες και διεθνή διαγωνισμό τα οποία θα πραγματοποιηθούν συνολικά σε 30 πόλεις στις πέντε ηπείρους, ενώ κάθε παράρτημα της διεθνούς εταιρίας θα αναλαμβάνει να διοργανώσει τη δικιά του εκδήλωση επιλέγοντας και το θέμα της που έχει να κάνει με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, τις διαδρομές της ζωής του τα μέρη που έζησε αλλά και το ίδιο το έργο του. Σε όλες τις πόλεις του κόσμου έχουν προγραμματιστεί προβολές βίντεο για τον κρητικό συγγραφέα ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις-ημερίδες θα πραγματοποιηθούν και στα σχολεία. Στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί δύο συνέδρια, ένα στην Αθήνα με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική» και ένα στο Ηράκλειο με θέμα «Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Στο Ρέθυμνο για το επόμενο έτος έχει προγραμματιστεί ημερίδα με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι αρχαίοι».
Φέτος και ειδικότερα στις 19 Μαρτίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η τοπική επιτροπή της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους δύο μεγάλους κρητικούς άνδρες, Ν. Καζαντζάκη και Δ. Θεοτοκόπουλο, όπως ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ομιλητές στην εκδήλωση που θα αναδείξει τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο ανδρών θα είναι ο Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτονας, η Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, φιλόλογος-ψυχολόγος και η Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο Αχιλλέας Ζιμετάκης, υπεύθυνος της τοπικής επιτροπής Ρεθύμνου ανέφερε: «Η τοπική επιτροπή του Ρεθύμνου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη θα κάνουμε στις 19 Μαρτίου μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνου με θέμα «Η συνάντηση δύο μεγάλων Κρητών: Ν. Καζαντζάκης-Δ. Θεοτοκόπουλος. Καλούμε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και να στηρίξουν την προσπάθεια μας».
 
Από την πλευρά της η Πόπη Κοτσίφη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου τόνισε: «Ήμουν από τα παιδιά που διάβασα στην τετάρτη δημοτικού το «Χριστός ξανασταυρώνεται» και μετά διάβασα τα παιδικά βιβλία και νομίζω ήταν για μένα μεγάλη αποκάλυψη ο Καζαντζάκης. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στη θέση να μπορώ να βοηθήσω σε αυτή την εκδήλωση. Το σπουδαίο είναι ότι μιλάμε για δύο μεγάλες προσωπικότητες, τον Καζαντζάκη και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο που έχουν ένα κοινό σημείο, που είναι η καταγωγή τους από την Κρήτη και το οποίο όπου και αν πήγαν στα πέρατα του κόσμου, πάντοτε την κουβαλούσαν μαζί τους. Είτε αποδεχόμενοι, είτε απορρίπτοντας αυτά που του έδωσε. Οι δυο άντρες είχαν μια ιδιαίτερη σχέση καθώς παρά το ότι ο καθένας είχε τη δική του τέχνη και οι δυο προσπαθούσαν να βρουν την ουσία που γι’ αυτούς ήταν κάτι ξεχωριστό. Μάλλον ήταν η τέχνη και ήταν συνυφασμένη με τη ζωή».
Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη
Ο κ. Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και πρεσβευτής ελληνισμού αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί προς τιμή του μεγάλου κρητικού Ν. Καζαντζάκη. Παρουσίασε επίσης το τεύχος 42/Δεκεμβρίου 2015 της ετήσιας επιθεώρησης της ΔΕΦΝΚ «Η Κρητική ματιά», το οποίο περιέχει ανέκδοτα κείμενα του Καζαντζάκη, πρωτότυπες μελέτες για το έργο του, καθώς και τις νέες εκδόσεις (μεταφράσεις των έργων του και δημοσίευση ανέκδοτων έργων). Όπως είπε όλες οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο έχουν καταθέσει αίτημα το 2017 να κηρυχτεί «έτος Καζαντζάκη» με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του, δίχως όμως, όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής να έχουν λάβει απάντηση.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Για το 2017 έχουμε ήδη έτοιμες τις εκδηλώσεις μας αφιερωμένες στον Ν. Καζαντζάκη. Εκδηλώσεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε 33 πόλεις σε όλες τις ηπείρους και κάθε τοπικό παράρτημα της εταιρίας μας θα ασχοληθεί με όποιο θέμα επιθυμεί. Οργανώνουμε παράλληλα έναν διεθνή διαγωνισμό -το 2ο μέρος με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης» που αφορά σε καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφο, γλυπτικά. Έχουμε ήδη συμμετοχές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Ελβετία και την Αργεντινή. Θα έχουμε επίσης δημοσιεύσεις. Μεταφράζονται στα ελληνικά οι τελευταίες συνομιλίες του Καζαντζάκη στο γαλλικό ραδιόφωνο, που μιλά για την Κρήτη, ένα ανέκδοτο παραμύθι με τίτλο «Το φτερωτό άλογο», ένα άλλο «Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Μάνη». Εκδίδω και εγώ ένα βιβλίο τις περιπέτειες μου σε 93 χώρες σε 8 χρόνια με τίτλο «Δρόμοι ζωής στα χνάρια του Καζαντζάκη». Επίσης, διοργανώνουμε την παγκόσμια γενική συνέλευση στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 στο Πεκίνο. Στην Ελλάδα έχουμε έτοιμα δύο διεθνή συνέδρια, το ένα τον Οκτώβριο του 2014 με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΠτΔ και στο Ηράκλειο με θέμα «Η θέση του Καζαντζάκη στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό» υπό την αιγίδα της περιφέρειας και την οικονομική της συμβολή. Όλες οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να θεσπίσει το 2017 ως έτος Νίκος Καζαντζάκης, όμως δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση, στο εξωτερικό όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, εκδίδουμε το περιοδικό με τίτλο «Η κρητική ματιά» σε 4 γλώσσες. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα του Καζαντζάκη και στις 4 γλώσσες. Υπάρχει αλληλογραφία του Καζαντζάκη με τον Αϊνστάιν. Το δεύτερο μέρος του περιοδικού έχει μελέτες σε μια από τις 4 γλώσσες με περίληψη στις άλλες γλώσσες. Και επειδή λατρεύουμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες στις τελευταίες σελίδες πάντα βάζουμε έργα χαρακτών, ζωγράφων που αφορούν τον Καζαντζάκη. Έχουμε και ένα δελτίο που λέγεται «Σύνθεσις» που δημοσιεύεται σε 11 γλώσσες».
 
«Ο Καζαντζάκης και οι αρχαίοι»
Ο «Καζαντζάκης και οι αρχαίοι» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο τον Ιανουάριο του 2017, όπως ανακοίνωσαν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου οι καθηγήτριες φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Ζερβού και Ελπινίκη Νικολουδάκη. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη διαχρονική αξία των έργων του Ν. Καζαντζάκη και πως αυτό μπορεί να μελετηθεί εκ νέου και να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.
Ειδικότερα η κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη, καθηγήτρια φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφερε: «Από όποια πλευρά και αν δούμε τον Καζαντζάκη είτε σε σχέση με την αρχαιότητα, είτε σε σχέση με την εκπαίδευση, πάντα θα αναγνωρίζουμε την έγνοια που είχε αυτός ως διαμεσολαβητής των γνώσεων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου, στους ενήλικες γενικότερα αλλά και των βασικών γνώσεων για τους προϊστορικούς πολιτισμούς και τους πολιτισμούς των ιστορικών χρόνων στα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Κορυφαία παραδείγματα είναι η παιδική λογοτεχνία του Ν. Καζαντζάκη, το μυθιστόρημα που εκδόθηκε πρώτο και μπόρεσαν τα ελληνόπουλα από το 1936 μέχρι το 1939 να το διαβάσουν είναι ο «Μέγας Αλέξανδρος» και το μυθιστόρημα «Στα παλάτια της Κνωσού» κυκλοφόρησε μόλις το 1980, το οποίο όσο το διαβάζουμε, τόσο μέσα από τις πτυχιακές εργασίες που αναθέτουμε στους φοιτητές μας όσο και τα αποσπάσματα που διδάσκουν στο δημοτικό σχολείο και κάνουν δραστηριότητες τα παιδιά μέσα από τα κείμενα αυτά βλέπουμε ότι καθίσταται μια πραγματικά βρυσομάνα συνεχώς να τρέχει ζωντανό και έτοιμο να δημιουργήσει νέο διάλογο».
Από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Ζερβού είπε:
«Είναι πολύ σημαντικό που μελετούμε σήμερα με τόση ευρύτητα τον Καζαντζάκη και σε τόσο διαφορετικά μέρη. Ο Καζαντζάκης είναι πρεσβευτής της Ελλάδας, πρεσβευτής της Κρήτης και επειδή τα χρόνια περνούν το είδος της πρόσληψης μας αλλάζει. Σήμερα μπορούμε να δούμε τον Καζαντζάκη και με τα μεγαλεία του και με τα τρωτά του σημεία. Και η πρόσληψη η σημερινή δείχνει πόσο επίκαιρος είναι. Προσέχουμε πράγματα που παλαιότερα δεν τα είχαμε προσέξει. Ποιά είναι η κρίση σήμερα; Η μεγάλη οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό-προσφυγικό που μας έχει γονατίσει όλους. Θα έλεγε κανείς ότι ο Καζαντζάκης μέσα από το πρίσμα της αρχαιότητας, το έχει προβλέψει-έχει ασχοληθεί με αυτό. Γιατί μιλά στην Οδύσσεια και στα «Παλάτια της Κνωσού», για τους ξανθείς Δωριείς που έρχονται με πάρα πολύ ορμή και που συμβουλεύει ο Οδυσσέας τον Μενέλαο να τους προσφέρει στέγη. Είναι η ανθρωπιστική πλευρά που δείχνει ο Καζαντζάκης, αλλού όμως δείχνει ότι αυτοί οι ξανθοί βάρβαροι είναι επιθετικοί, φέρνουν τον δικό τους πολιτισμό. Μέσα από αυτό το παράδειγμα, θέλω να τονίσω πως η σημερινή πρόσληψη του Καζαντζάκη μας δείχνει καινούρια πράγματα που μας τα διδάσκει η επικαιρότητα. Στο Ρέθυμνο θα εξετάσουμε τη σχέση του Καζαντζάκη με τους αρχαίους και αυτό είναι σημαντικό γιατί ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε μια διαλλακτική σχέση με την αρχαία του παράδοση, που κάποτε είναι πολύ εποικοδομητική, κάποτε λιγότερο εποικοδομητική. Μιλώντας για την αρχαία παράδοση σκοντάφτουμε πάνω στον Καζαντζάκη μεταφραστή στα νεανικά του χρόνια από τον Πλάτωνα μέχρι τον Όμηρο, τον Καζαντζάκη θεατρικό συγγραφέα που ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας, αλλά τα κάνει διαχρονικά γιατί τα σύμβολα του είναι ήρωες της αρχαιότητας. Ο ποιητής της Οδύσσειας ακόμα και ως δημοσιογράφος και ως συγγραφέας για παιδιά. Είναι καιρός να τον ξαναδούμε, να αναθεωρήσουμε πράγματα, είναι μια ευκαιρία να δούμε και τον δικό μας πολιτισμό και τη δική μας σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Καζαντζάκης είναι ανοιχτός σε όλες αυτές τις αναγνώσεις και για μας και για τα σχολεία μας».
Όπως ανέφεραν οι δύο πανεπιστημιακοί στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπάρχει ένα εργαστήριο που ασχολείται με τη μελέτη της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση που προσπαθεί να καταθέσει προτάσεις, καινούριους τρόπους να δούμε τη λογοτεχνία και δη την κρητική λογοτεχνία και ιδιαίτερα ο Καζαντζάκης που είναι η ζωντανή παράδοση. Όπως είπαν κάθε χρόνο φοιτητές ενδιαφέρονται στην πτυχιακή τους να ασχοληθούν με έργα του Ν. Καζαντζάκη.
 ,
 rethnea.gr




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.