Άγιος Ονήσιμος- 15 φεβρουαρίου

Ο Άγιος Ονήσιμος, ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους, ήταν δούλος του Ρωμαίου άρχοντα και Αποστόλου Φιλήμονα ο οποίος κατοικούσε στις Κολοσσές της Φρυγίας και προς τον οποίο έγραψε ο Απόστολος Παύλος την ομώνυμη επιστολή την «Προς Φιλήμονα»  . Πήρε το όνομά του από το ρήμα «ονίνημι» που σημαίνει «ωφελώ» .

Ο Απόστολος Ονήσιμος είναι μια ακόμη περίπτωση ανθρώπου που με την παντοδύναμη ενέργεια της Θείας Χάριτος, μεταστράφηκε από παραβατικός δούλος σε Απόστολο του Χριστού, κήρυξε τον Λόγο του ,τον διακόνησε σαν επίσκοπος και τέλος έδωσε τη ζωή με απάνθρωπο, μαρτυρικό τρόπο στους Ποτιόλους της Ιταλίας, πιθανόν το 109 επί αυτοκράτορα Τραϊανού.

Ήταν πραγματικά δούλος καλός κι ωφέλιμος μα κάποια στιγμή παρασυρμένος από αρνητικά συναισθήματα έκλεψε τον αφέντη του και δραπέτευσε στην Ρώμη. Εκεί αφού του τέλειωσαν τα χρήματα και μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί από την ειδική ¨αστυνομία¨ που κυνηγούσε τους δραπέτες δούλους τους τιμωρούσε αυστηρά . Ο Θεός τον φώτισε να σκεφτεί τον Απόστολο Παύλο, πνευματικό πατέρα του αφέντη του Φιλήμονα. Τον καιρό εκείνο ήταν δέσμιος του Νέρωνα στη Ρώμη .

Του εξομολογήθηκε το αμάρτημά του κι εκείνος τον κατήχησε και τον βάφτισε χριστιανό. Μετά από λίγο καιρό και αφού τον διακόνησε, τον έστειλε πίσω στον Φιλήμονα με την γνωστή επιστολή. Εκείνος τον δέχτηκε με πολλή αγάπη ως αδελφό χριστιανό . Αργότερα όμως τον έστειλε πίσω στον Απόστολο Παύλο να τον διακονεί. Μετά το μαρτυρικό τέλος των δύο κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο Ονήσιμος κατάφερε να πιστέψουν πολλοί ειδωλολάτρες στον Χριστό και ο έπαρχος της Ρώμης Τέρτυλος τον συνέλαβε. Αρχικά πήγε να κάνει ν’ απαρνηθεί την πίστη του και μετά διέταξε να τον βασανίσουν χτυπώντας τον με ράβδους και σπάζοντας τα μέλη του και ξεσκίζοντας τις σάρκες του .

Η καρτερία του αλλά και το θαύμα της θεραπείας των πληγών του την νύχτα, έκαναν ακόμα περισσότερους να πιστέψουν στον Χριστό. Τότε ο Τέρτυλος με πρόσχημα την φιλανθρωπία τον εξόρισε μαζί με άλλους χριστιανούς στους Ποτιόλους με την προϋπόθεση  να μη κηρύττει. Κάποιοι λένε πως έγινε επίσκοπος Βυζαντίου (εκκλ. ιστορικός  Δωρόθεος)  και πέθανε το 68. Άλλοι πως έγινε επίσκοπος Βέροιας (μητρόπολη Βεροίας) ή επίσκοπος Εφέσου. Όταν ο Τέρτυλος έμαθε για το αποστολικό του έργο, έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν και αφού τον έφεραν πίσω στη Ρώμη, τον έδεσαν και τον θανάτωσαν με χοντρά ραβδιά . Μία ευσεβής Ρωμαία αρχόντισσα παρέλαβε το Ιερό Λείψανο του Αγίου και το κήδεψε. Τον Άγιο Ονήσιμο ύμνησε και ο Άγιος Θεοφάνης  ο υμνογράφος .

Ναός προς τιμή του είχε ανεγερθεί στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 10ο αιώνα. Στο Ηράκλειο εδώ κι 65 χρόνια εορτάζεται στο παλαιοχριστιανικό εκκλησάκι που όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωστής Φραγκούλης ¨Ίσως να το ‘χτισε ο Θεός με το δικό του χέρι¨, κοντά στο Μεταξοχώρι λίγο μετά την διακλάδωση προς τη Μονή Επανωσήφη.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου.

Γιώργος Χ. Παπαδάκης

Η μνήμη του θα εορταστεί και στο ναό της Ευαγγελίστριας στο Λιμάνι Χερσονήσου στις 15 Φεβρουαρίου





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.