Τσίπρας: Εχουμε κοινωνική ευθύνη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού – Πρόταση – έκπληξη των εργοδοτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός εσωτερικού “μετώπου” που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Απέναντι στην επεκφρασμένη  αντίθεση των Θεσμών σε οποιοδήποτε επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αποσπάσει την ανοχή των εργοδοτικών οργανώσεων στην αύξηση από 1/1/2016 έως τις 31/12/2018 των εργοδοτικών εισφορών κατα 1 ποσοστιαία μονάδα. Αύξηση κατα 0,5% προβλέπεται και για τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει καλέσει σε συνάντηση τη ΓΣΕΕ καθώς η Συνομοσπονδία έχει δηλώσει την…αντίθεσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδότες προσέρχονται στο Μαξίμου με πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 1% (0,5% και 0,5% μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου αντί 1,5% που προτείνει η κυβέρνηση) ώστε να βρεθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ, και παράλληλα να γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και η πρότασή τους δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Επίσης, φαίνεται ότι δεν συζητείται πλέον η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς όλοι θεωρούν ότι πρόκειται για σκληρό μέτρο που αγγίζει όλους τους πολίτες ενώ δεν συμφωνεί και η πλευρά των Θεσμών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ, για παράδειγμα, αντιτίθεται σημειώνοντας ότι όπου εφαρμόστηκε αυτό το σενάριο, δημιούργησε πτώση των φορολογικών εσόδων.

H πρόταση για τις τραπεζικές συναλλαγές προβλέπει τρία σενάρια:

♦ επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκατ. ευρώ.

♦  επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

♦  εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.