Πέθανε 32χρονος γιατί τελείωσε το οξυγόνο στο… καΐκι

Ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου και η γιατρός του ΕΚΑΒ ενήργησαν «πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου», όπως διαπίστωσε η Δικαιοσύνη και επιδίκασε αποζημίωση 350.000 ευρώ στην οικογένεια του νεκρού

Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου διέταξε,  τη διακομιδή 32χρόνου πολυτραυματία σε νοσοκομείο άλλου νησιού με ψαροκάικο, κάτω από τραγικές καιρικές συνθήκες, με τη συνοδεία άπειρης αγροτικής γιατρού που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθώς έκανε συνεχώς εμετούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι ο τραυματίας να αποβιώσει -6 ώρες μετά το τροχαίο-, καθώς είχε τελειώσει η φιάλη του οξυγόνου και δεν υπήρχε άλλη εφεδρική! Δύσκολα περιγράφονται οι τραγικά λανθασμένες ενέργειες του διευθυντή του νοσοκομείου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 32χρονου. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου έχουν ως εξής: ένα απόγευμα του Αυγούστου του 2008 ο 32χρονος Γ.Ν., οδηγώντας το μηχανάκι του σε επαρχιακό δρόμο της Νάξου, υπέστη τροχαίο ατύχημα και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο του νησιού. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν γεμάτος μελανιές και εκδορές, ενώ είχε πόνους στον θώρακα και την κοιλιά.

Τον εξέτασε ο εφημερεύων παθολόγος και ζήτησε να έρθουν στο νοσοκομείο ο ορθοπεδικός και ο χειρουργός (ο τελευταίος ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου). Ο παθολόγος διαπίστωσε τη σοβαρότητα του περιστατικού, ενώ τον προβλημάτισε ο κορεσμός του οξυγόνου (τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα) και γι’ αυτό ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του. Στο μεταξύ έφτασαν και οι δύο άλλοι γιατροί, οι οποίοι διαπίστωσαν με τη σειρά τους τον χαμηλό κορεσμό του αίματος και τον υπέβαλαν σε ακτινολογικές εξετάσεις. Μετά από λίγο διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασής του και πτώση του αιματοκρίτη από το 32 στο 25. Ο ορθοπεδικός ζήτησε εκ νέου από τη γιατρό του ΕΚΑΒ ελικόπτερο για τη διακομιδή του. Εκείνη, όμως, του απάντησε ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, δεν χρειάζεται ελικόπτερο αλλά ο τραυματίας θα μεταφερόταν με καΐκι στη Σύρο.

Στη συνέχεια τόσο ο διευθυντής του νοσοκομείου όσο και η γιατρός του ΕΚΑΒ ενέκριναν τη διακομιδή με καΐκι. Επέλεξαν μάλιστα να συνοδεύσει τον πολυτραυματία η άπειρη αγροτική γιατρός, η οποία εκείνη την ημέρα έκανε την πρώτη εφημερία της ζωής της. Ο τραυματίας λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε με φορείο στο ψαροκάικο «Δημήτριος Κ ΙΙ», το οποίο 15 λεπτά μετά απέπλευσε για τη Σύρο. Εκείνη την ημέρα, όμως, ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί-, ειδικά για ένα ψαροκάικο. Οι δικαστές, περιγράφοντας τις τραγικές ώρες μέσα στο ψαροκάικο, σημειώνουν: «Είχε κακοκαιρία, ο ασθενής κλυδωνιζόταν και κτυπούσε στο φορείο. Λόγω του καιρού, η συνοδός ιατρός έκανε εμετούς και ουσιαστικά ήταν αδύνατο να παρακολουθεί τον ασθενή». Το τραγικότερο όλων, όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, ήταν ότι «μισή ώρα πριν φτάσουν στο λιμάνι της Σύρου τελείωσε η φιάλη με το οξυγόνο και στο καΐκι δεν υπήρχε άλλη».

Η κατάσταση «επιβαρυνόταν συνεχώς και λίγο πριν από την είσοδο του σκάφους στο λιμάνι ο τραυματίας έχασε τις αισθήσεις του, μειώθηκαν οι σφίξεις του και δεν αντιδρούσε πλέον». Ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι της Σύρου, ο άτυχος 32χρονος εξέπνευσε. Με το που έφτασε στο λιμάνι τού τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου οδηγήθηκε στο χειρουργείο και οι εφημερεύοντες γιατροί επιχείρησαν την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή, σύμφωνα με την οποία ο θάνατός του οφειλόταν σε βαριές κακώσεις κεφαλής, θώρακος και κοιλίας. Ακολούθησε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία κατέληξε ότι καθυστέρησε η διακομιδή στο νοσοκομείο της Σύρου και ότι «απεβίωσε εν πλω έξω από το λιμάνι της Σύρου, σε ψαροκάικο, υπό τραγικές συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, περίπου έξι ώρες μετά τον τραυματισμό του». Ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάξου «δεν ζήτησε την επείγουσα και ασφαλή διακομιδή του βαρέως πάσχοντος και μαζί με τη γιατρό του ΕΚΑΒ αποφάσισαν τη διακομιδή του με ψαροκάικο «πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου», όπως υπογραμμίζεται στην ΕΔΕ.

Ακόμη, η αγροτική γιατρός αποδέχθηκε να συνοδεύσει στο ψαροκάικο τον ασθενή την πρώτη ημέρα της εφημερίας της και χωρίς να έχει ενημερωθεί για την κρίσιμη κατάστασή του. Το πόρισμα αποδίδει ευθύνη για το θάνατο στον διευθυντή του νοσοκομείου Νάξου. Και αυτό γιατί δεν ανησύχησε από την κατάσταση του ασθενούς, παρά «το άλγος της θωρακικής χώρας, τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου, το μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα και το ρίγος, την πτώση του αιματοκρίτη και την υπερβολική αύξηση των ηπατικών ενζύμων».

Παράλληλα, ουδέποτε ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του, ενώ ζήτησε καθυστερημένα τη διακομιδή του στη Σύρο με ψαροκάικο, το οποίο δεν έφερε τον κατάλληλο εξοπλισμό- «στερούμενο εφεδρικής φιάλης οξυγόνου».

Η δικαστική απόφαση αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σημειώνοντας ότι το επίμαχο περιστατικό «κατέδειξε την αδυναμία του συστήματος διακομιδής ενός πολυτραυματία από νησί των Κυκλάδων, γεγονός το οποίο κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο».

Τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασαν στους συγγενείς του άτυχου 32χρονου αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα ιατρικά σφάλματα που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος. Στους γονείς του επιδικάστηκαν από 100.000 ευρώ και στα δύο αδέλφια του από 75.000 ευρώ – συνολικό ποσό 350.000 ευρώ.

 

protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.