Η οικογένεια της Μελίνας αμφισβητεί τις ιστολογικές εξετάσεις

Ζητά γενετική ταυτοποίηση των οργάνων της 4χρονης που εστάλησαν στην Αθήνα – Κατέθεσαν μήνυση για ελλείψεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υπόθεση – Τι απαντά το νοσοκομείο

Στα δαιδαλώδη μονοπάτια της διαδρομής προς την αναζήτηση της αλήθειας για τον αδόκητο χαμό της μικρής Μελίνας Παρασκάκη βρίσκεται η οικογένειά της.

Είκοσι ημέρες μετά τον θάνατο της 4χρονης στη διάρκεια επέμβασης για «κρεατάκια» στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι γονείς της Μελίνας μέσω των δικηγόρων τους υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν άρνηση από τις αρμόδιες αρχές για συνεργασία και πως γίνονται ακόμη και διαδικασίες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στην προσπάθειά τους να διαλευκανθούν οι συνθήκες νοσηλείας του παιδιού τους.

Από την πλευρά της, η διοίκηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία σε όλα τα στάδια της υπόθεσης, και δη σε ό,τι αφορά το ιατροδικαστικό σκέλος, για το οποίο η οικογένεια Παρασκάσκη διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι δικηγόροι της οικογένειας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων και παράλληλα ζητούν τη γενετική ταυτοποίηση των οργάνων και των δειγμάτων που έχουν ληφθεί για τη διενέργεια των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την σκοπιμότητα της αποστολής των ιστολογικών δειγμάτων στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρώντας ότι δεν ενημερώθηκε και κυρίως ότι δεν συμφώνησε σε αυτό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «τα δείγματα εστάλησαν νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής, δηλαδή της Αστυνομίας Ηρακλείου. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή» διευκρινίζεται, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε αιτίαση της οικογένειας για «κρυφές ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης».

«Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών – νηπίων – παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα» αποσαφηνίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου αφήνει σαφείς αιχμές για τις παραλείψεις της Τεχνικής Συμβούλου της οικογένειας: «Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα ‘Αρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση»  αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά δε το γεγονός της μη κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου, στη διαδικασία αποστολής του ιστολογικού υλικού στην Αθήνα, υπογραμμίζει πως «δεν αποτελεί  αρμοδιότητά του νοσοκομείου, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός».

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρεται και στο γεγονός της παραίτησης της πρώτης γιατρού στην οποία είχε ανατεθεί η διενέργεια προκαταρκτικής ενέργειας. Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ, η γιατρός φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί την εξαίρεσή της λόγω προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων με την αναισθσηιολόγο κυρία Νεκταρία Πολάκη η οποία συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση. Στη συνέχεια ο εκτελών χρέη διοικητή κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης ανέθεσε την προκαταρκτική σε άλλη γιατρό. Σημειώνει ωστόσο ότι το γεγονός «της αυτόβουλής εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας».

protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.