«Τα μάτια της παράνοιας»: Η φρίκη των χαρακωμάτων αποτυπωμένη σε μία φωτογραφία

Στρατιώτης ο οποίος έχει υποστεί σοκ από τους βομβαρδισμούς κατά τη μάχη της Courcelette το Σεπτέμβριο του 1916.

Ο στρατιώτης μοιάζει να έχει τρελαθεί από τι φρίκη γύρω του καθώς κάθε κοινωνικό συμβόλαιο που απαρτίζει τη ζωή του έχει γκρεμιστεί σε χιλιάδες κομμάτια. Το στιγμιότυπο είναι τυχαίο και ο οπλίτης δεν χαμογελά στο φακό.

Οι περιστάσεις κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο έσπρωξαν εκατομμύρια άνδρες πέρα από τις δυνατότητές τους. Το 60% των απωλειών προήλθε από βλήματα πυροβολικού, ενώ τα ίδια τα πυροβόλα βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης.

Ο όρος «shell shock» σε ελεύθερη μετάφραση το σοκ των συνεχών βομβαρδισμών, ήταν ό όρος που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι στρατιώτες για να περιγράψουν το σημείο κατάρρευσης που έφταναν πολλοί από τους συμπολεμιστές τους, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς που σκορπούσαν το θάνατο γύρω τους, τη στέρηση ύπνου, το φόβο κλπ.

Πολλοί στρατιώτες δικάστηκαν και εκτελέστηκαν από στρατοδικεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς σε κατάσταση σοκ προέβησαν σε σειρά στρατιωτικών εγκλημάτων όπως, λιποταξία, δειλία κλπ.

Ο συγκεκριμένος στρατιώτης πιθανότατα ανήκει στις τέσσερεις Καναδικές μεραρχίες που είχαν στρατηγικό στόχο την άμυνα της Courcelette, από τους Γερμανούς εισβολείς.

Οι καναδικές δυνάμεις στην ευρύτερη μάχη του  Somme  υπέστησαν απώλειες 24.000 ανδρών.

Στην Courcelette υπάρχει αυτό το μνημείο αφιερωμένο στην θυσία τους.

 

 topontiki.gr




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.