Ρεθύμνης: ‘Δεν ανέχομαι άλλο χειμώνα να ξέρω ότι άνθρωποι μένουν στον δρόμο

Της Ελπίδας Αριστείδου


Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του κοινωφελούς ιδρύματος της Μητρόπολης στο οικόπεδο του Τιμίου Σταυρού, εκπληρώνοντας έτσι την τελευταία επιθυμία του κληροδότη Γ. Τσικόγια, ο οποίος άφησε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του στην Εκκλησία.

Για το κτίριο μάλιστα του Τιμίου Σταυρού είχε ήδη διαθέσει χρήματα για τις μελέτες και την έκδοση της σχετικής άδειας από την Πολεοδομία.

Την επίσπευση των διαδικασιών υπό την επίβλεψη ειδικών από πλευράς δήμου, περιφέρειας αλλά και τεχνικού επιμελητηρίου ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Ιδρύματος της Μητρόπολης στο οικόπεδου του Τιμίου Σταυρού επιθυμεί ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, αφού ο στόχος του είναι το έργο αυτό να ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου.

Ήδη, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου στις 21 του μηνός Δεκεμβρίου θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη μεταξύ του Μητροπολίτη, της αναδόχου εταιρίας -με την οποία ο αποθανών είχε υπογράψει σχετική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου- και της συμβουλευτικής επιτροπής (αποτελείται από εκπροσώπους δήμου-περιφέρειας και ΤΕΕ) προκειμένου να διευθετηθούν τεχνικά και όχι μόνο ζητήματα και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών.

Στόχος του μητροπολίτη είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και oι εργασίες ανέγερσης του κοινωφελούς ιδρύματος που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό, με την αξιοποίηση των χρημάτων της κληρονομιάς που άφησε στη Μητρόπολη Ρεθύμνου ο Γιώργος Τσικόγιας, να ξεκινήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ευγένιο η επιθυμία του δωρητή ήταν το ίδρυμα αυτό να ονομαστεί «Θεομήτωρ» όπως και θα γίνει.

Σ’ αυτό το ίδρυμα της Μητρόπολης θα γίνεται η παρασκευή των σισσιτίων, θα υπάρχουν ξενώνες για τους συγγενείς ασθενών του νοσοκομείου, ξενώνες για απόρους και αστέγους, ξενώνες για απόρους φοιτητές, αίθουσες διδασκαλιών, δύο μικρές συνεδριακές αίθουσες για πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, η βιβλιοθήκη της Μητρόπολης με το ιστορικό αρχείο για τους ερευνητές ενώ θα είναι εφικτή και η φιλοξενία φορέων που μέχρι σήμερα δεν έχουν στέγη».

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο μητροπολίτης Ευγένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μου είναι μέσα στον Ιανουάριο να ξεκινά το έργο. Δεν θέλω άλλες καθυστερήσεις. Ζήτησα την αρωγή της περιφέρειας, του δήμου και ΤΕΕ ώστε να υπάρχει μια συμβουλευτική επιτροπή από ειδικούς με την κατάλληλη τεχνογνωσία για να μπορέσει να γίνει το έργο με βάση τις τελευταίες προδιαγραφές και με τη συγκεκριμένη εταιρία που είχε αναδειχτεί τότε και που όλο αυτό τον καιρό περιμένει να τους δώσουμε το πράσινο φως. Ήδη έχει χαθεί χρόνος και αυτό είναι που με απασχολεί. Η συμβουλευτική επιτροπή θα μπορεί καθ όλη τη διάρκεια του έργου να παρακολουθεί και να έχει άποψη σε τεχνικά ή άλλα θέματα που τυχόν προκύψουν».

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματικό ποσό που κληρονόμησε η Μητρόπολη ανέρχεται στα 4,3 εκ. ενώ τα ακίνητα είναι τέσσερα, ένα οικόπεδο και τρία εμπορικά καταστήματα.

Με βάση τις δυο διαθήκες μια του 2011 και μια του 2012, εκφράζεται η σταθερή βούληση του εκλιπόντος να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας και τα μισθώματα από τα τρία ακίνητα εμπορικά καταστήματα να διατίθενται στις τρεις δομές των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης.

«Στέγη για τους άστεγους»

Εν τω μεταξύ ήδη η Μητρόπολη Ρεθύμνου προχώρησε στη μίσθωση σπιτιών όπου πλέον διαμένουν -ανά δύο- οι άστεγοι. Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη να συστεγαστούν στην οικία Τσικόγια, η οποία έχει περάσει και αυτή στα χέρια της Μητρόπολης -οι ειδικοί επιστήμονες στους οποίους είχε απευθυνθεί ο μητροπολίτης έκριναν ότι αυτό δεν θα ήταν σωστό για τους ίδιους και αφού στόχος δεν είναι η ιδρυματοποίηση τους και έτσι κατέληξαν στη λύση της ενοικίασης χώρου.

«Δεν ανέχομαι άλλο χειμώνα να ξέρω ότι άνθρωποι μένουν στον δρόμο και σε αποθήκες. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που εκ πεποιθήσεως αρνούνται τη βοήθεια μας. Είχα πει για την αξιοποίηση της οικίας Τσικόγια για τους άστεγους, πλην όμως σε συζητήσεις που είχα με ψυχολόγους και ειδικούς επιστήμονες μου είπαν ότι είναι λάθος να συγκατοικούν σε ένα σπίτι πολλοί άστεγοι. Γι’ αυτό με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές καταλήξαμε στη λύση της μίσθωσης σπιτιών ανά δύο άτομα προκειμένου να έχουν και μια συντροφικότητα και να ενταθούν στην κοινωνία. Να γίνουν πολίτες, να αποκτήσουν ένα βιβλιάριο και τους βοηθήσουμε και εμείς από δω και πέρα να κάνουν και φορολογικές δηλώσεις για να μπορούν να ενταθούν ως άποροι σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου» ανέφερε ο μητροπολίτης Ευγένιος.

Σε ότι αφορά την οικία Τσικόγια στην περιοχή του Ευληγιά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το θέμα της αποδοχής της κληρονομιάς και γίνονται σκέψεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της.

romfea.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.