Η φωτογραφία του Ηρακλειώτη Χ.Κυδωνάκη με τα ποικίλα σχόλια!

Η καλύτερη φωτογραφία μου: Xαράλαμπος Κυδωνάκης (a.k.a. Dirtyharry) 

Αυτήν τη φωτογραφία την τράβηξα τον Ιούνιο του 2010 στο Ρέθυμνο. Δεν γνωρίζω την εικονιζόμενη κοπελιά κι ό,τι τράβηξα δεν το βρήκα κάπου αργά κι απόμερα, αλλά ένα απόγευμα ακριβώς δίπλα στον πεζόδρομο της παραλίας, τον πιο ζωντανό δρόμο της πόλης το καλοκαίρι. Δεν έχει ξανατύχει να δω κάτι παρόμοιο εδώ και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω αρνητική διαφήμιση στην πόλη μου.

Ανάμεσα στα άλλα που έχω ακούσει απ’ όταν δημοσίευσα τη φωτογραφία μέχρι σήμερα είναι και τα παρακάτω σχόλια:

«δεν ντρέπεσαι καθόλου»

«dirtyharrry’s dirty classic»

«τώρα αυτό γιατί το τράβηξες;»

«η καλύτερή σου φωτογραφία»

«είσαι ελεεινός» κ.λπ.

Στο συγκεκριμένο θέμα τα όρια μεταξύ απέχθειας και οποιουδήποτε ίχνους αισθητικής είναι από λεπτά έως απροσδιόριστα. Όσο περνά ο καιρός, μου φαίνεται πως κάποιες φωτογραφίες μου μοιάζουν μεταξύ τους και συχνά οι καινούργιες μού θυμίζουν άλλες, πιο παλιές. Δεν έχω να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη φωτογραφία που να είναι η αγαπημένη μου, ετούτη εδώ έχει μια ιδιομορφία στο θέμα της και την έχω βάλει στην άκρη μέχρι να τη βαρεθώ κι αυτήν.

Δεν ξέρω αν υπάρχει εδώ κάτι που ο θεατής δύσκολα θα αποκωδικοποιήσει, τα οπτικά στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα. Ούτε ξέρω τι σκέψεις μπορεί να κάνει ο καθένας, αντικρίζοντας κάτι τέτοιο. Όσον αφορά εμένα, παλιότερα αναρωτιόμουνα διάφορα, άλλες φορές δεν σκεφτόμουνα απολύτως τίποτα.

Τώρα τελευταία με στενοχωρεί γιατί μου θυμίζει τη σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση της Κρήτης απ’ τον τουρισμό. Ίσως απλά να είναι μια κοπελιά σε μια δύσκολη στιγμή, που όμως έχει τη δυνατότητα με τη σκούπα να εξαφανίσει κάθε ίχνος της, σαν να ήτανε γάτα. Ίσως να μην ισχύει ούτε αυτό και όλα που έχουν περάσει απ’ το μυαλό μου να είναι ασυναρτησίες. Σταματάω εδώ γιατί δεν θέλω να θεωρηθεί ότι θέλω να «περάσω μηνύματα» ή ότι θέλω να «πω κάτι για την εποχή μου». Διάλεξα να μιλήσω γι’ αυτήν τη φωτογραφία επειδή δεν θέλω να προβληματίσω κανέναν, αρκετά προβλήματα έχει ο κόσμος ήδη και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

CV Γεννημένος: 1979, Ηράκλειο Σπουδές:  Αρχιτεκτονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιρροές: S. Peckinpah, L. Buñuel, F. Goya, Weegee, D. Arbus, M. Parr Καλύτερη στιγμή: Δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη, η πιο πρόσφατη όμως είναι όταν με προσκάλεσαν να μιλήσω για μια φωτογραφία μου στη LifΟ και δεν με λογόκριναν. Χειρότερη στιγμή: Δεν θυμάμαι. Είναι πολλές. Τop tip: Αγνοήστε κάθε συμβουλή, μαζί κι αυτήν εδώ.

11111

  Επιμέλεια: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ lifo.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.