50+ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ-Κατασκευές με παλιά ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ

Από τα …”φετίχ” όσων αγαπούν τα παλαιάαντικείμενα και τις αναπαλαιώσεις τα παλιά ξύλινα παντζούρια. Θα τα …πετύχετεσε σε κάποιο γιουσουρούμ ή, πιο συχνά, πεταμένα δίπλα σε κάποιο κάδο απορριμάτων.
Ο πιο αξιοποιήσιμος τύπος διακοσμητικά είναι τα “γαλλικά παντζούρια” , τα κλασσικά δηλαδή με τιςγρίλιες και τα σχετικά στενά φύλλα.
Εάν βρίσκονται σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση και με όποιον τρόπο και εάν είναι επεξεργασμένα-βαμμένα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε εξαιρετικήςαισθητικής διακοσμητικά κομμάτια αλλά και να ταχρησιμοποιήσετε σαν ένα απλό …κομμάτι ξύλου για την κατασκευή χρηστικών αντικείμενων όπως π.χπαραβάν, μικρά ή μεγαλύτερα ράφια κλπ.

Το πρώτο που, συνήθως, θα χρειαστεί είναι νααφαιρέσετε πλήρως τα στρώματα μπογιάς-βερνικιού με τα οποία είναι περασμένα.  Θα το κάνετε με δύοτρόπους, ανάλογα με το τι σας διευκολύνειπερισσότερο αλλά και το πόσο φθαρμένη ή όχι είναι η μπογιά στην επιφάνειά τους:

1. Με ένα καμινέτο και σπάτουλα. Κρατάτε την φλόγαγια μερικά δευτερόλεπτα σχετικά κοντά στο χρώμα, η θερμότητα το “φουσκώνει” και το αφαιρείτε με τηνσπάτουλα.
Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος εάν η ήδηυπάρχουσα μπογιά πάνω στο παντζούρι είναιφθαρμένη σε αρκετά σημεία (ξεφλουδισμένη) και δενυπάρχει κάτω από το χρώμα κάποιο ειδικό υπόστρωμα π.χ μίνιο, που συνηθιζόταν παλαιότερα να περνούν τα ξύλα παραθύρων-παντζουριών για να προστατευθούναπό την υγρασία.
Τα μικρά υπολείμματα ανά σημεία θα τα τρίψετε-απομακρύνετε στο τέλος με γυαλόχαρτο.

 

2. Με διαβρωτικό χρώματος-μπογιάς (remover). Eίναι ομόνος τρόπος να αφαιρέσετε εντελώς μπογιά από παλιά παντζούρια η οποία δεν έχει ιδιαίτερα φθαρεί και ειδικά αν κάτω από αυτήν υπάρχει και στρώση από μίνιο, αστάρι κλπ. χωρίς να “καταστρέψετε” την επιφάνεια του ξύλου με …ατέλειωτα ξυσίματα-τριψίματα.

Περνάτε με πινέλο το remover αφήνετε γιαμερικά λεπτά ναενεργήσει έως να “φουσκώσει-μαλακώσει” η μπογιά και την αφαιρείτε με σπάτουλα. Συνήθως θα χρειαστεί ναεπαναλάβετε την διαδικασία ακόμη μια φορά ή κατά τόπους όπου υπάρχουν υπολείμματα χρώματος. Στο τέλος περνάτε τηνστεγνή επιφάνεια του παντζουριού με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.

Αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα στρώματα προηγούμενωνχρωμάτων και μετά το τελικότρίψιμο το ξύλο θα έχει αποκτήσει λεία ομοιόμορφη όψη, μπορείτε να βάψετε-επεξεργαστείτε-βάψετε τα παντζούρια με όποιον τρόπο-απόχρωση θέλετε, αν και το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα ειδικά για κομμάτια όπως διακοσμητικά τοίχου, κρεμάστρες, ράφια, διακοσμητικά εξωτερικών χώρων κλπ. δίνει η εφαρμογή μιας απλήςτεχνικής παλαίωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.soulouposeto.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.