Πώς Προέκυψε Η Γιορτή Του Halloween;

Η ιστορία της παγανιστικής γιορτής των Κελτών ως αφετηρία της γιορτής του Halloween του δυτικού κόσμου.

Τι κοινό έχουν οι μάγισσες, τα φαντάσματα, οι παιδικές στολές, οι Κέλτες και μια ποικιλία από γλυκά και ζαχαρωτά; Μα φυσικά το Halloween!

Η Γιορτή των Νεκρών

Η δημοφιλής παγανιστική γιορτή Σόουιν, που σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού, σηματοδοτούσε για τουςΚέλτες το τέλος του χρόνου και τη διαδοχή του νέου έτους την του Νοέμβρη. Σύμφωνα με την παράδοση οι ψυχές των νεκρών επέστρεφαν στη Γη την προηγούμενη νύχτα, στις 31 Οκτωβρίου, μαζί με τους θεούς για να κάνουν μάγια και να γιορτάσουν με τους θνητούς. Οι Κέλτες άναβαν φωτιές, καίγοντας κόκκαλα ζώων και μεταφέροντας δαυλούς φωτιάς στο σπίτι τους, σε μια ιεροτελεστία που σκοπό είχε να ενώσει τους ακόλουθούς της. Παρότι ήταν η Γιορτή των Νεκρών, το μήνυμά της δεν είχε να κάνει τόσο με τον θάνατο, όσο με τη ζωή. Ήταν δηλαδή μια μορφή εξαγνισμού από το παρελθόν για να προχωρήσουν σε μια νέα φάση, συμφιλιωμένοι με την ιδέα της ζωής και του θανάτου.

Halloween και Δύση

Στις αρχές του 20ου αιώνα η δυτική κουλτούρα υιοθέτησε τη γιορτή, καθιερώνοντάς την ως Halloween. Σχεδόν όλες οι αγγλόφωνες χώρες, και όχι μόνο, τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Ετυμολογικά προέρχεται από το All-hallow-even, δηλαδή την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day), όπως ονομάστηκε από την καθολική εκκλησία. Ο δυτικός κόσμος, ωστόσο, τη συνέδεσε περισσότερο με ευφάνταστες μεταμφιέσεις, τρομαχτικές ιστορίες και κεράσματα γλυκών. «Trick or treat» ή αλλιώς «φάρσα ή κέρασμα» από πόρτα σε πόρτα, με τα παιδικά καλαθάκια έτοιμα να υποδεχτούν κεράσματα κι αν όχι να «τιμωρήσουν» με φάρσες, όσους δεν προσέφεραν κάτι. Ακόμα, οι χαραγμένες κολοκύθες είναι για να κρατήσουν μακριά τον Τσιγκούνη Τζακ, που σύμφωνα με τον Ιρλανδικό μύθο ξεγέλασε τον διάβολο δυο φορές, παγιδεύοντάς τον για να μην του πάρει την ψυχή. Όταν πέθανε, όμως, εξορισμένος από τον παράδεισο και την κόλαση, καταδικάστηκε να περιπλανιέται  στη νύχτα κρατώντας ένα ραπανάκι, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα κάρβουνο αναμμένο.

1

Βραδιές κινηματογράφου

Αναρίθμητες θεματικές ταινίες με spooky ιστορίες αποτελούν συμπλήρωμα του Halloween. Μερικές ταινίες που μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια χωρίς ρίγη φόβου είναι:

  • Χόκους Πόκους
  • Οικογένεια Άνταμς
  • Η νεκρή νύφη

Ενώ, για τους πιο «θαρραλέους» υπάρχει μια λίστα από κλασικές ή cult ταινίες, όπως:

  • Η Νύχτα με τις μάσκες
  • Dracula
  • Η προφητεία
  • Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα
  • Κραυγή αγωνίας

για να κρατήσουν συντροφιά τη μυστικιστική μέρα της 31ης   Οκτωβρίου!

πηγή

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.