Νέα απάτη με μηνύματα-παγίδα μέσω messenger – τι πρέπει να προσέχετε

Eξαρση αποστολής μηνυμάτων-παγίδα, μέσω γνωστής εφαρμογής messenger, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλο αριθμό κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες της εφαρμογής, οι οποίοι ενημερώνονται ότι ο κάτοχος του συγκεκριμένου αριθμού έχει έχει κερδίσει ένα κινητό τηλέφωνο γνωστής εταιρείας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Στη συνέχεια, προτρέπονται είτε να κάνουν κλίκ σε κάποιο link που περιέχεται στο μήνυμα, για να ολοκληρωθεί δήθεν η αποστολή του τηλεφώνου, είτε να πληκτρολογήσουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου τους.

Εφόσον οι χρήστες πεισθούν και επιλέξουν τον προτεινόμενο τρόπο υποτιθέμενης αποστολής του τηλεφώνου, ενεργοποιούν εν αγνοία τους τη συμμετοχή τους σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης.

Τι να προσέχετε

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να μην απαντούν, να μην καταχωρούν και να μην αποστέλλουν προσωπικά τους στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Στέλνοντας email στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID.
Μέσω Twitter: Γραμμή SOS Cyber Alert

 

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.