Βόμβες φοροδιαφυγής στο πολυνομοσχέδιο! (καταγγελία Θεοχάρη)

Καταγγελίες για «παράθυρα» φοροδιαφυγής στο νομοσχέδιο που ζητείται στη Βουλή έκανε ο πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και βουλευτής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε έξι σημεία που προκαλούν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και θα πρέπει να ελεγχθούν. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  1. Πρόστιμα υπάρχουν πια μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ, αφού ενώ ως τώρα προβλεπόταν αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται, εφεξής προβλέπεται πρόστιμο μόνο για τους υπόχρεους ΦΠΑ. Αυτό αφήνει στο απυρόβλητο τους γιατρούς και όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο ως 10.000 ευρώ και έχουν πάρει απαλλαγή από το ΦΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν εκδίδεται απόδειξη, θα χαρακτηρίζεται απόκρυψη εισοδήματος και φορολογείται με βάση την κλίμακα. Ωστόσο ακόμα και για τους υπόχρεους, το νέο πρόστιμο είναι στο 50% του φόρου που δεν αποδίδεται. Για παράδειγμα, ένα μπαρ με 10-20 ευρώ μη κομμένη απόδειξη θα έχει 1,5-3 ευρώ πρόστιμο, ενώ κάτι περισσότερο θα… επιβαρύνει ταβέρνες και εστιατόρια.
  2. Αμνηστεύεται η έκδοση και λήψη πλαστών- εικονικών τιμολογίων για υποθέσεις ως 31/12/2013.. Όπως σημείωσε ο Χ. Θεοχάρης, όλες οι υποθέσεις που δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι αύριο που ψηφίζεται το νομοσχέδιο ακόμη και αν αφορούν παλιές χρήσεις, παράδειγμα το 2009 ή το 2010 αρχειοθετούνται! Αλλά και όσες είναι μεγάλες με την παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου θα δικαιωθούν στο ΣτΕ λόγω της συνταγματικής αρχής της ευμενέστερης αντιμετώπισης. Οι μικροί που δεν θα έχουν χρήματα να πάνε στα δικαστήρια θα πληρώσουν, οι μεγάλοι όμως θα πάνε μέχρι στο ΣτΕ και δεν θα δώσουν ούτε ευρώ και θα πάρουν και πίσω και όσα έχουν δώσει ως τώρα.
  3. Με την παράγραφο 8 γλυτώνουν όσοι φουσκώνουν τα έξοδά τους με τιμολόγια μαϊμού στους αυτοφωράκηδες.
  4. Αμνηστεύονται ποινικά με το άρθρο 8 οι offshore που δεν πληρώνουν τον ειδικό φόρο ακινήτων μέχρι ποσού 100.000 ευρώ, ενώ ως τώρα από το πρώτο ευρώ ήταν ποινική η παράβαση.
  5. Με το άρθρο 8 αλλάζει το άρθρο 66 παρ. 5 του ΚΦΔ σημειώνοντας ότι «δεν είναι εικονικό για το λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο αφορά πραγματική συναλλαγή, αν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο». Σύμφωνα με το Χ. Θεοχάρη, πρόκειται για σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη που καλύπτει όσους κάνουν μαύρη συναλλαγή και ψάχνουν «αυτοφωράκια» (πχ τρόφιμο του Δρομοκαΐτειου ή υπέργηρο) για να καλύψουν την δαπάνη και να μην καταβληθεί ο φόρος.
  6. Με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 θα αμνηστευτούν χιλιάδες υποθέσεις από τις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα κτλ. γιατί δεν θα θεωρούνται φοροδιαφυγή τα εικονικά και πλαστά. Όπως σημείωσε ο πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, για παράδειγμα η πρόσφατη υπόθεση Λιακουνάκου στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος σε τέτοια εικονικά τιμολόγια μέσω των οποίων δικαιολογείτο η μετακίνηση του μαύρου χρήματος. Τώρα αφαιρείται από αδίκημα της φοροδιαφυγής. Πέφτει η παραγραφή από την 20ετία στην 5ετία και παραγράφονται.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.