Έφυγε στην κορυφαία καλλιτεχνική του στιγμή ο Μανόλης Μπετεινάκης

30

Η είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα και την Κρήτη, την περίοδο που που είναι σε εξέλιξγ η έκθεση των εικόνων του στη Ρωσία.Συγκλονισμένοι είναι και οι φίλοι και συνεργάτες του..

26__mainΟ Μανόλης Μπετεινάκης

Η πορεία στη ζωή ξεκίνησε το 1946 οπότε και γεννήθηκε στο Ηράκλειο
1962 ξεκίνησε τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου Παπα-Γιώργη Μανουσάκη.

1965 εργάστηκε ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Αιγίνας.

1969 άνοιξε δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάστηκε ως ανεξάρτητις πλέον αγιογράφος αναλαμβάνοντας αναθέσεισ από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.

1975 : Του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι Αγ.Ιωάννου του Ερημίτη Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ( με βοηθούς του Μ. Βασιλάκη και τον Ν. Κρητικό ).

1975-1990 : Τοιχογραφικά σύνολα αυτής της περιόδου, μεταξύ αλλων στους Ι. Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου, Αγ. Θεοδώρων και ΑγΔημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου,Άξιον Εστί Ιεράπετρας (με συνεργάτη του Μ. Σταυρουλάκη), Αγ. Γεωργίου Πόρου και σε Ι. Ναούς του Κάτω και Άνω Χωριού Ιεράπετρας. Παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων μεταξύ άλλων για τους Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας, και Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σηταίας και Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Του ανατίθεται η ιστόρηση της Τράπεζας Ι. Μονής Τοπλού με την τεχνική της νωπογραφίας. Αρχίζει δοκιμές και το 1987 ξεκινά την εργασία στην Τράπεζα της Ι. Μονής.

1990-2000 ολοκλήρωσε το έργο της ιστόρησης στην Τράπεζα της Ι. Μονής Τοπλού (1994). Παράλληλα, φιλοτέχνησε φορητές εικόνες τέμπλου μςταξύ αλλων υια τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Σητείασ, και τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Αρκαλοχωρίου, ενώ αρχίζει την ενασχόλησή του με την τέχνη του ψηφιδωτού. Ψηφιδωτά έργα του αυτής της δεκαετίας ( με τη συνεργασία της Μ. Κουμάνοβα) βρίσκονται στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας, στην Ι. Μονή της Παναγίας Παντάνασσας.

Από το 2000 εργάστηκε φιλοτεχνώντας τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελεούσας, Ιεράπετρας ( με συνεργάτη του Κ. Νούλανς ), και στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνας Σητείας ( με συνεργάτη του Ν. Βισκαδουράκη ), ενώ δούλευε ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων όπως για τα τέμπλα των Ι. Ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.