Noratlas: Εντοπίστηκαν όλοι οι Έλληνες Καταδρομείς της 1ης ΜΑΛ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν όλοι οι Ελλαδίτες καταδρομείς και 4 αεροπόροι του “ΝΙΚΗ 4″

– Πρόκειται για τα οστά 15 ανδρών της ελλαδικής Α’ Μοίρας Καταδρομών και των πιλότων.

Παρότι στο παρελθόν έγινε αναφορά σε οστά 19 ανδρών, εικάζεται ότι το σωστό νούμερο είναι 15, καθώς στο παρελθόν κατά λάθος είχαν δοθεί σε συγγενείς των ελλαδιτών καταδρομέων οστά άλλων καταδρομέων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου κάποια από τα οστά που είχαν φυλαχθεί σε πρότερη φάση, είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες κάτι το οποίο περιέπλεξε την διαδικασία ταυτοποίησης σε σημείο να καθίσταται αδύνατη.

Ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες, μέσω του κυπριακού ΥΠΕΞ, προκειμένου να επιστρέψουν στην Κύπρο περί τα δέκα «κασονάκια» με λείψανα τα οποία στο παρελθόν είχαν σταλεί σε οικογένειες προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης του DNA τους, εν προκειμένω μιλώντας για τις τέσσερεις περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, οπότε αντί για οστά 19 ανδρών να γίνεται λόγος για οστά που αντιστοιχούν σε 15 άτομα.

Σε δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων στην εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ”, οι διαδικασίες ταυτοποίησης των οστών των άτυχων καταδρομέων και πιλότων του “ΝΙΚΗ 4″ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τρέχει ένα πολιτικό πρόγραμμα ταυτοποίησης μέσω DNA, αφού ήδη στείλαμε δείγματα των λειψάνων που εντοπίσαμε. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ενημερωθούν οι συγγενείς των ηρώων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου, σε ανοιχτή επαφή με τις οικογένειες των Καταδρομέων στην Ελλάδα βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία σε ένα θέμα που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του πόνου στους επιζήσαντες της επιχειρήσης “ΝΙΚΗ”, αλλά και στις οικογένειες των καταδρομέων του μοιραίου Νοράτλας “ΝΙΚΗ 4″ το οποίο κατερρίφθη από φίλια πυρά.

katadromeis-1

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΝΙΚΗ” ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ’74

Ως γνωστόν η ελληνική Πολιτεία ουδέποτε αναγνώρισε την επιχείρηση “ΝΙΚΗ” κατά την οποία η Α’ Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης με διμοιρία της Γ’ Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών επιβιβάστηκαν στα παροπλισμένα και επικίνδυνα μεταγωγικά Noratlas για να συναντήσουν αρκετοί από αυτούς τον θάνατο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πύρα. Η θυσία τους, αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα, δεν πήγε χαμένη, καθώς οι Τούρκοι παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους δεν κατάφεραν να καταβάλλουν την αντίσταση των Ελλήνων καταδρομέων

Μέχρι και σήμερα όμως τόσο οι νεκροί, όσο και οι ζωντανοί συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Όσοι από τους Καταδρομείς επιβίωσαν του πολέμου, βαφτίστηκαν Κύπριοι πολίτες που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974. Μάλιστα, μόλις η Α’ Μοίρα Καταδρομών αποφασίστηκε να παραμείνει στην Κύπρο, άλλαξε ακόμα και η ονομασία της, λαμβάνοντας τον αύξοντα αριθμό 35, ως συνέχεια των κυπριακών μοιρών καταδρομών 31η, 32η, 33η και εφεδρική 34η.

Η αποστολή ήταν ουσιαστικά καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά εν τέλει πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό, αλλά με μεγάλο τίμημα. Η τήρηση άκρας μυστικότητας, με την Αθήνα να ειδοποιεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την Λευκωσία για την αποστολή αεροσκαφών, στοίχισε ακριβά, καθώς τα αντιαεροπορικά μέσα της Εθνικής Φρουράς γύρω από το αεροδρόμιο δεν έγινε εφικτό να ενημερωθούν εγκαίρως.

Κάπως έτσι, κατερρίφθη ένα Noratlas σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες καταδρομείς πλην ενός, ενώ σε ακόμα ένα που βλήθηκε υπήρξαν δύο νεκροί.

Όσο για τους νεκρούς καταδρομείς, πολλοί εκ των οποίων είχαν γίνει μια άμορφη μάζα με τα μέταλλα του καταρριφθέντος από τα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς Noratlas, ένα εκ των 15 που πέταξαν για την Κύπρο τα χαράματα της 22ας Ιουλίου 1974, το ‘ΝΙΚΗ 4′, θάφτηκαν βεβιασμένα, μαζί με το κομματιασμένο αεροσκάφος τους. Και για αυτούς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναγνώριση και ταυτοποίηση.

Για την Ελλάδα, που επίσημα δεν ενεπλάκη σε πόλεμο με την Τουρκία κατά τον Αττίλα Α’ και Β’ το καλοκαίρι του 1974 και όντας μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, θα ήταν αδύνατον, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να αναγνωρίσει ότι έστειλε ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη της στην Κύπρο, καθότι μια τέτοια πράξη, εναντίον “συμμαχικής” νατοϊκής χώρας (της Τουρκίας) και κυρίως χωρίς να έχει κηρύξει πόλεμο κατά της Τουρκίας, με αφορμή την εισβολή στην Κύπρο, θα κλόνιζε και θα δυσχαίρανε την θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.

Πηγή : newsit.com.cy





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.