Άρχισε η ταυτοποίηση οστών των καταδρομέων του Noratlas, που καταρρίφθηκε το 1974 λόγω λάθους.

Σημαντικός αριθμός οστών καταδρομέων του Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που τον Ιούλιο του 1974 καταρρίφθηκε από εγκληματικό λάθος της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, έχουν εντοπιστεί έως τώρα κατά την ανασκαφή στον Noratlas, Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκαφής, τα σώματα των καταδρομέων διαμελίστηκαν. Για τον λόγο αυτό, δεν έχουν βρεθεί ολοκληρωμένοι σκελετοί των πεσόντων, αλλά μεμονωμένα οστά τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν στα εργαστήρια.

CyprusNoratlas1sk
«Η ανασκαφή οδεύει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της» δήλωσε σήμερα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Ο κύριος Φωτίου δήλωσε: « συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα θα τύχουν των αναγκαίων ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων, με στόχο την ταυτοποίηση και την επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες». Η έρευνα έφερε στο φως μια μάζα σιδερικών, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από το πιλοτήριο. Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί. Το Noratlas ήταν σε κατάσταση προσγείωσης.

CyprusNoratlas3sk

Ο επικεφαλής της ανασκαφής κ. Ξενοφών Καλλής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «το αεροσκάφος ήταν σε κατάσταση προσγείωσης με κατεύθυνση δυτικά με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο. Εμείς το βρήκαμε ανάποδα. Το πιλοτήριο βλέπει προς τα βόρεια, προς την οροσειρά του Πενταδάκτυλου, και το πίσω μέρος προς τα νότια. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε με επιστημονικό τρόπο για το πώς κατέληξε έτσι το αεροσκάφος» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις γενετικές εξετάσεις».

CyprusNoratlas2sk

ΠΗΓΗ: news247.gr (Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ)…





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.