Το σείστρο από τις Αρχάνες Ηρακλείου

Λατρεία των Μεγάλων μητέρων, Ρέας, Δήμητρας και κόρης.

Τώρα που γνωρίζω ότι πάνω σε όλα σχεδόν τα αντικείμενα, που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν επιγραφές κρητικών ιερογλυφικών, επανεξετάζω κάθε ένα από αυτά, όταν τυχαία βλέπω την εικόνα τους.

Έτσι και τώρα είδα αυτό το σείστρο, από τις Αρχάνες.
Μου κάνει εντύπωση, ο αριθμός τρία των δισκίων κροτάλων. Σκέφτομαι ότι εάν είναι τελετουργικό λατρείας, τότε θα είχαμε τα τρία μαζεμένα, και θα ήταν για την λατρεία της Μεγάλης μητέρας Ρέας. Αν ήταν όπως τα βλέπουμε, θα είχαμε λατρεία των Μεγάλων μητέρων, Δήμητρας και κόρης.
Το θαύμα όμως έγινε. Στο αριστερό κάτω κύμβαλο, και στην ακτίνα του δίσκου, με διαφορά 90 μοιρών, είναι γραμμένες με κόκκους, οι επιγραφές: λατρεία της Μεγάλης μητέρας Ρέας. Λατρεία της Μεγάλης μητέρας Δήμητρας και λατρεία της Μεγάλης μητέρας – κόρης.
Το σείστρο δηλαδή το χρησιμοποιούσαν κατά την δοξολογία, στην λατρεία αυτών των Μεγάλων μητέρων.

11870885_993117374053387_5973624497065204559_n

17/8/2015
Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών και του Δίσκου της Φαιστού στο κρυφό και φανερό κείμενο. Ρωμαϊκές επιγραφές σε νομίσματα. Επιγραφές Κυπρομινωικής γραφής.
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.