Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει πιο γρήγορα;

Έχοντας δουλέψει με αρκετά παιδάκια που παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση στην ομιλία τους, μπορώ με βεβαιότητα να πω πλέον ότι ο γονιός μπορεί εύκολα να γίνει συνθεραπευτής του παιδιού του. Σας δίνω μερικές συμβουλές που ξέρω σίγουρα πως έχουν καλά αποτελέσματα!

Κλείστε την τηλεόραση. Ή τουλάχιστον προσπαθήστε να μην την έχετε ανοιχτή εάν δεν παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα. Η φασαρία και η βοή που ακούγεται από το βάθος προκαλεί μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Δείξτε του πώς να κάνει νοήματα. Έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν το λόγο γρηγορότερα. (π.χ. κι άλλο, ευχαριστώ, δικό μου κλπ)

Φτιάξτε μαγνητάκια για το ψυγείο με τα αγαπημένα του αντικείμενα. Όταν θα θέλει κάτι, μπορεί να σας δίνει το μαγνητάκι.

Ξοδέψτε 40’ την ημέρα απλά για να παίξετε. Χρησιμοποιείστε απλές λεξούλες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Φτιάξτε κολλάζ με διάφορα καθημερινά αντικείμενα. Δείχνετε την εικόνα και ονοματίζετε το αντικείμενο. Το παιδί προσπαθεί να επαναλάβει.

Παίξτε με ένα καλαμάκι και μπάλες από βαμβάκι. Τοποθετείστε τη μπάλα πάνω σε ένα τραπέζι και φυσήξτε μέσα από το καλαμάκι ώστε να κουνηθεί η μπάλα ή να ακολουθήσει μία διαδρομή. Αυτό βοηθάει στην εκγύμναση των μυών που βοηθούν στην παραγωγή του λόγου.

Δείξτε του πώς πίνουμε από καλαμάκι και πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις και υφές.(π.χ. νερό, χυμό, γάλα, μιλκσέικ, φρούτα στο μπλέντερ κ.α.)

Χρησιμοποιείστε στριφογυριστά καλαμάκια. Με αυτά το παιδί βάζει μεγαλύτερη δύναμη από ότι σε ένα φυσιολογικό καλαμάκι.

Τοποθετείστε τα αγαπημένα του αντικείμενα ψηλά ώστε να του δημιουργήσετε κίνητρο για επικοινωνία. Σιγά σιγά μάθετέ του να έρχεται να σας πηγαίνει προς το αντικείμενο και αργότερα να το δείχνει.

Επιβραβεύστε κάθε προσπάθειά του!!!

Μπαντανά Μαρίκα – Λογοθεραπεύτρια

Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας  – Τ. 2130-367239

babyradio.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.