Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία – Ο ELA θα κρατήσει στην ζωή τις τράπεζες;
Διετή συμφωνία με την Ευρώπη, χωρίς το ΔΝΤ, ζητά η Αθήνα με πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους πιστωτές. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους». Παράλληλα σήμερα αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την διατήρηση στην «ζωή» των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο πρωθυπουργός ζητά, ουσιαστικά νέο δάνειο, το οποίο όπως αναφέρει «θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό». Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το αίτημα για τη διετή συμφωνία συνοδεύεται και από conditionalities – δηλαδή, λίστα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής των Fincnial Times Πήτερ Σπήγκελ έγραψε στο twitter ότι το ύψος του δανείου που ζητά η Ελλάδα ανέρχεται στα 29 δις ευρώ, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση του ποσού από επίσημες πηγές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή και πως οι δανειστές θα μπορούσαν να δείξουν μια ευελιξία προς αυτό τον σκοπό. Σημειώνεται πως από το Βερολίνο η πρώτη αντίδραση είναι πως η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ή μετά το δημοψήφισμα ή αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, με την αποστολή του αιτήματος, ήρθε μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις και μετά το μήνυμα που είχε στείλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επαναπροσέγγισης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση, σε λίγες ώρες, του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο καλείται να κρατήσει στην ζωή τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες, παρά την μη αποπληρωμή της υπερδόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο ύφος αυτό ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες μέχρι την Κυριακή. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα από τα ATMs φεύγουν πλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, περιορίζεται σημαντικά μέρα με την ημέρα, ωστόσο φαίνεται να αρκεί έστω και με μικροπροβλήματα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει, όπως αποκάλυψε χθες, ο Γιάννης Δραγασάκης, υποβάλει αίτημα για αύξηση του ELA. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εισηγηθεί στο γενικό συμβούλιο που αποτελείται από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης την διατήρηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών στα υφιστάμενα επίπεδα.
Κι αυτό διότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των ATMs. Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να συζητήσει σήμερα μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) το ζήτημα της Ελλάδας. Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο “Αγγελα Μέρκελ για το θέμα θα εκφωνήσουν ομιλίες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο μεταξύ η επικεφαλής του κόμματος Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γερμανία για τις πολιτικές διάσωσης. «Θα ήθελα ο γερμανικός λαός να ερωτηθεί για το πιο σημαντικό πρόβλημα, για την αυτοαποκαλούμενη πολιτική διάσωσης.
Τελικά εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουν», είπε. Επίσης η Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι θα ήθελε οι Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Το πακέτο, το οποίο έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί τη συνέχιση της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα», εξήγησε.
www.dikaiologitika.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.