Το πνεύμα του Δία, σ΄ένα παραδοσιακό σπίτι στο Μέρωνα-Νομός Ρεθύμνου

Το σπίτι βρίσκεται εντός του χωριού Μέρωνα, στην γειτονιά «Παγκαλιανά», κοντά στην βρύση και πηγαίνεις σ΄αυτό, ακολουθώντας ένα σοκάκι μέσα από βράχους. Είναι ένα παραδοσιακό χωριάτικο κτίσμα, όπου οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα και αναστηλώθηκε πρόσφατα, αφού έγιναν οι απαραίτητες μετατροπές ώστε να διευκολύνεται η διαμονή, από παλαιά υλικά, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, οι ξύλινες πόρτες με τις παλιές κλειδαριές και τα σφυρήλατα μάσκουλα, ενώ είναι στολισμένο με υφαντά κατασκευασμένα στον αργαλειό, πάνω από 200 ετών.

1Είναι έκτασης περίπου 100 τ.μ. Στην αυλή του σπιτιού υπάρχει ο παραδοσιακός φούρνος και η ψησταριά, ενώ μια σκάλα οδηγεί σε βεράντα που έχεις πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Αμαρίου και στον Ψηλορείτη. Το ισόγειο, όπου παλιότερα ήταν ο στάβλος για τα ζώα, η αποθήκη και το πατητήρι, μετατράπηκε σε κουζίνα και καθιστικό με ένα μικρό WC, αφού διατηρήθηκαν παραδοσιακά στοιχεία, το δάπεδο με καλντερίμι (πέτρα), τα ξύλινα μεσοδόκια (δοκάρια), η παραστιά και το πατητήρι, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια με μπάνιο στο κάθε δωμάτιο και τζάκι.    Στα υπνοδωμάτια υπάρχει ξεχωριστή πρόσβαση, είτε μέσα από το σπίτι, είτε εξωτερικά με την χρήση της εξωτερικής πέτρινης σκάλας που διατηρήθηκε ως είχε, στην αναστήλωση του σπιτιού. “Επίσης το σπίτι διαθέτει τηλεόραση, ίντερνετ, υδρομασάζ, καλοριφέρ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινής καθαριότητας.”

2Ο επισκέπτης με την διαμονή του, πέραν την πρωτόγνωρη αίσθηση που θα νοιώσει από την ιδιαιτερότητα του σπιτιού, μέσα από την ανθρώπινη προσωπική σχέση που αναπτύσσεται με την κυρία Ελευθερία, μπορεί να βιώσει την εμπειρία της ζωής του χωριού, όπου οι άνθρωποι ζουν με φυσικούς ήρεμους ρυθμούς, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο, ανακαλύπτεις τον τρόπο ζωής, όπου ο χρόνος σταματάει, βιώνεις τα  τα ήθη και έθιμα της περιοχής, τις συνήθειες στην διατροφή όπου κυριαρχούν το λάδι, τα χόρτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, το ζυμωτό  ψωμί ολικής άλεσης.

3 Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την κυρία Ελευθερία, στην φροντίδα των ζώων, (άρμεγμα ζώων για το γάλα, συλλογή αυγών από τις κότες κλπ.) και στο χωράφι όπου μπορεί να συλλέξει φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Μπορεί να κάνει βόλτα με γαϊδουράκι ή περπατήσει στην εξοχή και να παρατηρήσει την άγρια χλωρίδα και πανίδα του τόπου, να συλλέξει άγρια χόρτα, μανιτάρια, σαλιγκάρια κλπ., καθώς και να συμμετέχει σε  δραστηριότητες όπως το ζύμωμα και φούρνισμα του ψωμιού, την παρασκευή τοπικού τυριού και ειδικότερα να βιώσει ο ίδιος την παρασκευή φαγητού του, με ντόπιες παραδοσιακές συνταγές, μαγειρεμένο στα ξύλα, να δοκιμάσει τοπικό κρασί, τσικουδιά και μυζυθροπιτάκια και χορτοπιτάκια από την κυρία Ελευθερία.

4

5

via





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.