Τι ακριβώς κάνουν οι πρώτες κυρίες της χώρας;

Χθες έκανα αυτή την ερώτηση σε μια συνάδελφο και πήρα μια διαφωτιστική απάντηση: «Το κακό που έκανε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου σε αυτήν τη θέση ακόμα να ξεχαστεί. Γι’ αυτό και όλες κρατάνε χαμηλό προφίλ».

Λογικό το βρίσκω. Όλοι θυμόμαστε τι γινόταν τότε. Η «Εβίτα Περόν» του ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη ζημιά. Δεν ήταν μόνο το σκάνδαλο του γάμου της, o πρότερος βίος της, ήταν και οι κραυγαλέες δημόσιες εμφανίσεις, οι απίστευτες δηλώσεις, το ασύδοτο λουκ της.

Ήτανε, βέβαια, και τα ανθρωποφάγα media που είδαν φως και μπήκαν και όσο τους προκαλούσε αυτή, άλλο τόσο εκείνα αντιδρούσαν κι έβγαζαν στη φόρα ό,τι σκουπίδι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η ελληνική αρένα, έχοντας και τα δίκια της σε μεγάλο βαθμό, κατασπάραξε την πρώτη κυρία και δημιούργησε ένα απίστευτο προηγούμενο.

Φαντάζομαι πως οι επόμενες πίστεψαν πως όσο πιο λιγομίλητες ήταν, τόσο λιγότερο θα τις συνέκριναν με τη συγκεκριμένη πρώτη κυρία.

Όμως όλα αυτά συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Την τελευταία δεκαετία, τα χρόνια δηλαδή της μεγάλης ελληνικής κρίσης, των μνημονίων και της ύφεσης, η χώρα έχει εκλέξει πρωθυπουργούς των οποίων οι γυναίκες (όμορφες, νέες, μορφωμένες) είναι παντελώς εξαφανισμένες.

Την κ. Παζαΐτη τη θυμόμαστε κυρίως επειδή ήταν εντυπωσιακή και πήρε πτυχίο γιατρού όσο ήταν γυναίκα πρωθυπουργού. Την κ. Άντα Παπανδρέου αμφίβολο αν την είδαμε δύο-τρεις φορές, ποτέ σε ενεργό ρόλο. Ούτε η κ. Γεωργία Σαμαρά έκανε τη διαφορά. Το ξέρω πως αν ψάξουμε σίγουρα θα βρούμε για τις πιο πάνω κυρίες κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, κάποιες συμμετοχές σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και ούτω καθεξής. Όμως αυτός είναι ο ρόλος της πρώτης κυρίας μιας χώρας που μαστίζεται, όπως λέει ο πρωθυπουργός μας, από την ανθρωπιστική κρίση;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Και το βλέπουμε πλέον παγκοσμίως. Οι πρώτες κυρίες έχουν ενεργό ρόλο. Δεν μαλακώνουν απλώς τις αιχμές από την διακυβέρνηση των συζύγων τους, δεν είναι απλώς όμορφες και χαριτωμένες στο πλάι τους. Είναι δραστήριες, βοηθούν και παράγουν έργο.

Ερχόμαστε τώρα στην κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, τη σύζυγο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πολλά έχουν γραφτεί για την πρώτη μας κυρία, τα περισσότερα θετικά. Όλοι την αποδέχονται. Όλοι έχουν εκθειάσει το υπέροχο, δυναμικό στυλ της στην επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στη Ρωσία – από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις της. Η φωτογραφία που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα με την κ. Μπαζιάνα να βγαίνει από το πρωθυπουργικό όχημα το βράδυ του δημοψηφίσματος και να κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξε και πάλι μια θετική εικόνα.

Πού είναι όμως; Γιατί δεν δουλεύει παράλληλα και υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση, όχι μόνο για να βοηθήσει στη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης, που τώρα θα το χρειαστεί περισσότερο από ποτέ αλλά και να βοηθήσει σε τομείς που σίγουρα η χάρη της και η αποφασιστικότητά της θα αποδώσουν πολλά περισσότερα από τα αναμενόμενα;

Αγαπητή πρώτη κυρία της χώρας, έχετε πολλή δουλειά. Πρέπει να βγείτε στη μάχη. Στη θέση σας, από σήμερα κιόλας δεν θα άφηνα πλούσιο αυτής της χώρας που να μην προσπαθήσω να τον πείσω να δώσει όσο πιο πολλά μπορεί για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει η χώρα μας.

Στη θέση σας θα έκανα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να παραμείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι και να ξεχαστεί η διχόνοια που έφερε το δημοψήφισμα αλλά και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις. Στη θέση σας θα έβαζα τα συσσίτια των δήμων υπό την αιγίδα μου, θα έκανα το παν να μη μένει άνθρωπος πεινασμένος στην Ελλάδα. Στη θέση σας θα ήμουν σήμερα στη Μυτιλήνη να βοηθήσω με την κρίση που βιώνει το νησί. Στη θέση σας θα έδινα τον τόνο και θα συσπείρωνα όλες τις κυρίες των Υπουργών της κυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης για έναν καλό σκοπό. Στη θέση σας θα είχα πάρα πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα.

Πηγή: www.lifo.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.