Υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσηςτου φονικού ιού της ελιάς και στη ελλάδα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Ας εργαστούμε. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην επικοινωνία, τόνισε ο Ιταλός Προϊστάμενος του Τμήματος Δασών, Cesare Patrone, ανακοινώνοντας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τους φορείς της διάχυσης και ιδιαίτερα το έντομο φορέας της νόσου, την sputacchina, το οποίο μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε προσοχή στην πανίδα και την ίδια τη συμπεριφορά των αγροτών τις δύσκολες αυτές ώρες για τη γεωργία.

xylelia1

 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Απουλίας με την Xylella είναι συγκρίσιμη μόνο με εκείνη της καμμένης γης και γίνεται ακόμη χειρότερη λόγω της κοινωνικής απελπισίας που έχει προκαλέσει στους ντόπιους ελαιοπαραγωγούς.

Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν εκδοθεί εντολές καταστροφής προσβεβλημένων ελαιώνων ενώ κοινό χαρακτηριστικό στις φυτείες ελαιοδένδρων και όχι μόνο είναι η τοποθέτηση πωλητηρίων από τους ιδιοκτήτες τους !
Νέες όμως διαδηλώσεις και οι εντάσεις υπήρξαν στην περιοχή του Veglie όπου στις 10 Ιουνίου αξιωματικοί της Δασικής Υπηρεσίας κοινοποίησαν νέες εντολές καταστροφής ελαιώνων που πλήττονται από την Xylella fastidiosa.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ίδιας χώρας έχουν εκδοθεί οδηγίες που αφορούν όμως μόνο στις δραστηριότητες του κλαδέματος, το βοτάνισμα και το όργωμα της γης, που είναι απαραίτητο για να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης αφού τα έντομα (sputacchina – Coldiretti) αναπαράγονται και χρησιμοποιούν τους πρόποδες των ελαιοδέντρων για να ζήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2013 στην Ευρώπη δεν υπήρχε κανένα σημάδι του βακτηρίου Xylella το οποίο μεταφέρθηκε από την Αμερική και την Ταϊβάν.
Το μικρόβιο αυτό επηρεάζει, επίσης τα οπωροφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά άλλα εξετάζεται και η περίπτωση να προσβάλλει και τα λαχανικά και τις καλλιέργειες των θερμοκηπίων !

Το σχέδιο της ΕΕ για την Ιταλία κόστους 13ων εκατομμυρίων € προβλέπει όμως μόνο παρεμβάσεις για την παρακολούθηση των δράσεων αντιμετώπισης και δεν προβλέπει ούτε ένα σεντ για τους ιδιοκτήτες των προσβεβλημένων ελαιόδεντρων.
Το μέσο κόστος της απομάκρυνση και καταστροφής υπολογίζεται σε € 120 ανά ελαιόδενδρο και το ποσό αυτό θα πάει στην εταιρεία που θα αναλάβει το έργο καταστροφής και όχι στους ιδιοκτήτες !

Η περιοχή της Νότιας Ιταλίας στην οποία έχει εντοπιστεί έντονα το πρόβλημα είναι στα νοτιο-ανατολικά της περιοχής του Λέτσε, στην επαρχία της Απουλίας, σε 80.000 στρέμματα ελαιώνων.

Το βακτήριο εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια εντόμων φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο υλικό.

Στα δένδρα στα οποία έχει εγκατασταθεί το βακτήριο, φράσει τα αγγεία του ξύλου με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη και τελικά την ξήρανση. Τα αρχικά συμπτώματα φύλλων και βλαστών εμφανίζονται με χλωρώσεις σε μεμονωμένα φύλλα που εξελίσσονται σε ξηράνσεις και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται η ξήρανση των δένδρων.

Γνώστες της κατάστασης επισημαίνουν τον μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο μεταφοράς σε περιοχές της χώρας μας του φορέα του μικροβίου, του εντόμου δηλαδή, δια τωνμεταφορικών μέσων που περνούν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Ιταλίας !

Σύμφωνα τώρα με δηλώσεις ειδικευμένων επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, μέχρι τώρα δεν έχει εντοπισθεί η μεγάλη αυτή απειλή στην Κρήτη ή σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

phestos.blogspot.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.