Πανελλήνιες 2015: Σε αυτές τις σχολές πέφτουν οι βάσεις

ΤΗΝ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων βάζει το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 23 Ιουνίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων 2015.
Η αγωνία όλο αυτό τον καιρό έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς τα μηνύματα από τα βαθμολογικά κέντρα δεν είναι ευχάριστα. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι οι επιδόσεις σε πολλά μαθήματα θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων σε πολλά τμήματα από σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία.
Έως το μεσημέρι της Τρίτης οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των υποψηφίων θα αναρτηθούν έως το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουνίου σε όλες τις σχολικές μονάδες και μόνο για ορισμένες νησιώτικές περιοχές ενδέχεται να υπάρξει ολιγόωρη καθυστέρηση.
Πτωτική η εικόνα των βάσεων
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρχει πτώση πολλών ταχυτήτων στα 4 πεδία, ενώ στο 5ο Πεδίο Οικονομικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές ενδεχομένως να καταγράφει μικρή άνοδος.

Ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο και τμήμα τα προκύψουν με την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, όπου θα φανεί –μεταξύ άλλων- το ποσοστό των αριστούχων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για την εισαγωγή στις σχολές υψηλής ζήτησης.
Αναλυτικά οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
1ο ΕΠ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.
Ειδικά για τις Νομικές , σύμφωνα με το Έθνος η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής. Αναφορικά με τα 3 τμήματα Κοινωνιολογίας, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μικρότερο στο τμήμα της Κρήτης και ακόμη μικρότερης έντασης στο Πάντειο.

2ο-4ο ΕΠ: Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν το «βαθμολογικό Βατερλό» στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές , μεσαίων βαθμολογιών του 2ουΕπιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.
3ο Ε.Π: Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.
Ιατρικές
Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.
5ο ΕΠ: Αν και ακριβείς προβλέψεις πριν από την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων δεν μπορούν να γίνουν, φαίνεται πως το 5ο Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.

Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.

newsbomb.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.