Να αποτρέψει την πιθανή εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προσπαθεί ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να αποτρέψει την πιθανή εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Στα προτεινόμενα μέτρα από τον ΟΟΣΑ μεταξύ άλλων προβλέπεται η απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το ποσοστό κέρδους και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί θορυβημένοι από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, ζητώντας επείγουσα συνάντηση μαζί του.
Επισημαίνουν, μάλιστα, στην επιστολή τους ότι «επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε τις μετεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, οποίος μίλησε για «υφαρπαγή» της υπογραφής του ΟΟΣΑ, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η επαναφορά οποιασδήποτε συζήτησης για τα μέτρα του ΟΟΣΑ και των μνημονιακών ‘μεταρρυθμίσεων’ που επικαλούνταν στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού, θα αποτελέσει κυβερνητική διγλωσσία».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι όποια από τα μέτρα του ΟΟΣΑ που αναφέρονταν στο περίφημο toolkit, εφαρμόσθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο δημιούργησαν μονοπώλια συγκεκριμένων ομάδων. «Για παράδειγμα, η περίεργη εμμονή που επέδειξε ο κ. Χατζηδάκης για την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής στο θέμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στερείται σοβαρότητας, καθώς στην ίδια έκθεση αποδεικνύεται ότι στις χώρες που εφαρμόσθηκε η απελευθέρωση, οι τιμές δεν μειώθηκαν», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στο ζήτημα των ΜΥΣΥΦΑ απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το καθεστώς πώλησής τους. Η Ελλάδα έχει 11.000 φαρμακεία. Άρα οι χώροι διάθεσής τους είναι επαρκέστατοι».
tovima.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.