Μια μικρή ομάδα από την Κρήτη διάσημη πλέον σε όλη την Ευρώπη

Με συμμετοχές από 8 χώρες πραγματοποιήθηκε στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας από 12 έως 14 Ιουνίου η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος MOVE Transfer που περιλαμβάνει την μεταφορά επιτυχημένων πρωτοβουλιών από ένα οργανισμό και μια κοινότητα σε έναν άλλο οργανισμό και μια κοινότητα στην ίδια χώρα ή σε άλλη χώρα.

4Από την Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» με την συνεργασία του Αθλητικού Όμιλου Ηρακλείου Κρήτης «ΟΑΣΗ» για την ανάπτυξη και μεταφορά στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα των καινοτόμων αθλημάτων «T-Ball» που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Χρήστος Γκιουζέλης.

Συνολικά 9 οργανώσεις από  Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία και Σλοβενία παίρνουν μέρος σε μια διαδικασία 10 μηνών όπου περιλαμβάνει εκτενείς διαβουλεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) και μια συμβουλευτική επιτροπή που διορίζεται ειδικά για το έργο.

Τι είναι το T- Ball
Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του παιχνιδιού επήλθε όταν μια μπάλα του ποδοσφαίρου αναπήδησε επάνω σ’ ένα τραπέζι του πινγκ – πονγκ δυο φορές περνώντας από τη μια πλευρά του τραπεζιού στην άλλη χωρίς να ακουμπήσει το φιλέ. Η πρώτη αυτή εικόνα, όπως περιγράφεται παραπάνω, συνέβη για πρώτη φορά το 1999, δυστυχώς όμως  μέχρι το 2002 πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα καινούριο παιχνίδι.
 1

Το 2002 συνέβη το ίδιο περιστατικό και ένα κορίτσι 3 χρονών που βρισκόταν εκείνη την στιγμή μπροστά είπε: «Μπαμπά, βόλεϊ». Οι διαφορετικοί κανονισμοί αυτού του νέου παιχνιδιού, σε σχέση με άλλα αθλήματα,  κατά την γνώμη μας διέπονται από το παιδαγωγικό στοιχείο. Αυτό το παιχνίδι, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, με τις πάρα πολλές μορφές διεξαγωγής του, έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τα παιδιά που το έχουν γνωρίσει μέχρι στιγμής.

Το Τ – ball 32 CG αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 32ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Διαμορφώθηκε από την συνένωση  στοιχείων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του μίνι βόλεϊ και των περιοριστικών τελικών γραμμών των υπολοίπων αθλημάτων, όπως το μπάσκετ. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν για να προωθήσουν την φυσική άσκηση και την σωματική δραστηριότητα σε πληθυσμούς που εμφανίζουν δυσκολία στην προσέγγισή τους.

2Υπάρχουν όμως κάποιες κοινωνικές ομάδες που είναι πιο δύσκολο να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στα κίνητρα, στις φυσικές ικανότητες, στην έλλειψη γνώσης σχετικά με το πού μπορούν γυμναστούν. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν: νέοι σε δύσκολο περιβάλλον ή με προβλήματα συμπεριφοράς, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι εθνικές μειονότητες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι άστεγοι.

3Ο Χρήστος  Γκιουζέλης μίλησε αποκλειστικά στο KritiGr.gr για την διάκριση στο πρόγραμμα MOVE Transfer.  Είμαι χαρούμενος για ότι συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό. Ξέρω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες σύντομα. Πιστεύω ότι οι αγώνες που έχω κάνει τα τελευταία 10 χρόνια αρχίζουν και δικαιώνονται. ” ” Θέλω να κατακτήσουν οι ιδέες μου όλο τον κόσμο γιατί μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην Παιδεία και το Αθλητισμό.” 

kritigr.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.