Η πρόταση των θεσμών για τις περικοπές στο Aσφαλιστικό

Περικοπές στο Aσφαλιστικό 1% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο 2016 και 2017 ζήτησαν οι θεσμοί από την Ελλάδα στις συναντήσεις των Βρυξελλών, όπως προκύπτει από το κείμενο που εξασφάλισε και παρουσιάζει το in.gr.
Μπορεί σήμερα κατά την ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ και η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί να χαρακτήρισαν ως «παραπληροφόρηση και ανακρίβειες» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως ζητήθηκε μείωση των συντάξεων, ωστόσο το κείμενο που παρουσιάζει το in.gr δείχνει ξεκάθαρα πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξοικονομήσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

Σύμφωνα με το κείμενο «μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (reforms for the completion of the current programm and beyond) oι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρεται, ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχτεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και εξαλείφοντας (phasing out) σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018.Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια

-Με αυτό το σκοπό η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.

-Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και συμπληρωματικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012 , αναμένοντας την πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις.

-Θα εισαγάγει νομοθεσία που θα θέτει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για οποιοδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015.

Θανάσης Κουκάκης in.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.